Tinerii cu dizabilităţi au învățat să-și depășească barierele

Proiectul ”Activi pentru incluziune. Activități de timp liber pentru persoane cu dizabilități” a reprezentat o oportunitate pentru dezvoltarea și integrarea atât a tinerilor cu dizabilităţi din cadrul  Aociaţiei Diakoniewerk cât şi a celor din comunitatea sibiană. În cadrul proiectului s-au organizat activități de timp liber precum: teatru, fotografie, dans contemporan, zumba, pictură, pantomimă și kinetoterapie.

Prin teatru, tinerii și-au conturat noi abilități, au depășit unele bariere de comunicare și au învățat să se cunoască mai bine între ei. Este o activitate deosebit de plăcută pentru că îi încurajează să aibă încredere în alegerile lor. Împreună cu specialistul stabilesc scenariul și rolurile pe care le vor juca ulterior cu mult entuziasm. Spontanietatea îi atrage cel mai mult la astfel de întâlniri.

În cazul pantomimei, comunicarea a fost deosebit de eficientă deoarece tinerii au avut posibilitatea să se exprime prin limbajul corpului având în vedere că în acest caz nu există un mod greşit de a te mişca. Aici, important este mesajul care este spus dincolo de cuvinte.

O altă activitate îndrăgită de tineri este pictura, chiar dacă inițial nu a fost la fel de uşor pentru toată lumea să utilizeze pensula, tinerii au descoperit pe parcurs cât de frumos pot transpune în culori realitatea unor lucruri aşa cum sunt văzute de ei. Prin pictură ei și-au descoperit talente și şi-au dezvoltat noi abilități.

De asemenea au fost integrate în timpul liber activități care stimulează mișcarea și implementează deprinderi pentru un mod  de viață sănătos, precum kinetoterapie, zumba și dans. Activităţile s-au desfăşurat în aer liber în special în curtea Casei Teutsch unde tinerii au fost încântați de orice mișcare nouă pe care au reuşit să o înveţe.

Pentru a capta în imagini toate momente frumoase, tinerii au participat la workshop-ul de fotografie unde fiecare cadru imortalizat a fost alegerea personală a fiecăruia. EI au surprins ineditul din jurul lor, căsuțele cu ochii ațintiți spre noi, florile, zâmbetele, viața din oraș și din noi.

Prin aceste activități, tinerii cu dizabilităţi și-au depășit barierele, iar timpul petrecut împreună a demonstrat că se poate realiza uneori chiar și ceea ce aparent pare imposibil, atunci când dorinţa este suficient de puternică. Indiferent de activitatea desfășurată, acestea au contribuit la identificarea pasiunilor tinerilor şi la dezvoltarea lor cu ajutorul şi implicarea specialiștilor. Astfel au contribuit împreună la vizibilitatea şi incluziunea persoanelor cu dizabilităţi în comunitate.

Proiectul „Activi pentru incluziune. Activități de timp liber pentru persoane cu dizabilități” a fost cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu pe Agenda Comunității 2022.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*