Tradiţia începută în 2007, anul în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, continuă şi la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. TIFF Sibiu 2012 aduce o selecţie de 50 de filme, printre care şi cele mai noi producţii româneşti. „Filmul românesc are un public foarte mare.
Vom prezenta cele mai noi filme româneşti în prezenţa echipelor care au lucrat la noile producţii apărute în cinematografia românească”, a declarat Tudor Giurgiu, directorul festivalului.
Festivalul se înnoieşte
Anul acesta, TIFF vine cu o serie întreagă de noutăţi. Patru documentare în premieră absolută în România le-au fost rezervate spectatorilor din Sibiu. Două dintre ele vin direct de la Cannes, respectiv „Woody Allen. A Documentary”, în regia lui Robert Weide şi „Roman Polanski: A Film Memoir”, de Laurent Bouzereau. Faţă de anii precedenţi, festivalul de la Sibiu programează două proiecţii spectacol. Filmul mut „Faust” va fi proiectat în Cetatea de la Cisnădioara, acompaniamentul urmând să fie realizat live de ansamblul Einuiea. Debutul regizoral al lui Silviu Purcărete, „Undeva la Palilula”, va avea proiecţia specială în Muzeul în Aer Liber Astra din Dumbrava Sibiului. Tot ca şi nouate, anul acesta festivalul se extinde şi va avea loc în şase locaţii distincte, respectiv Piaţa Mare, Centrul Cultural Habitus, Teatrul Gong, Music Pub, Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului şi Cetatea Cisnădioara.
Deschidere „românească”
Ediţia 2012 va fi deschisă de o dramă de război, coproducţia româno-austriacă „Fraţii de cruce”, în regia lui Wolfram Paulus. Filmul prezintă povestea a doi prieteni, Ferry şi Alex, pe care războiul îi pune la încercare. În 1944, în oraşele germane încep evacuările masive ale populaţiei, însă cei doi adolescenţi refuză să plece o dată cu ceilalţi. În cele din urmă, se înscriu într-un program pentru tinerii hitlerişti în care vor afla, pentru prima dată, ce înseamnă doctrina nazistă. Mai ales atunci când Alex descoperă că are origini evreieşti. Din distribuţia filmului fac parte numeroşi actori români.
Inspiraţie barocă
Iteraţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania la Sibiu se integrează perfect în tema barocă pe care o îmbrăţişează oraşul în acest an, cu trei filme cu specific baroc. În această tematică se înscrie filmul „Undeva la Palilula”, în regia lui Silviu Purcărete, care va rula pe 15 iunie, de la ora 22.00, Muzeul în Aer Liber „Astra” din Dumbravă. O altă peliculă de inpiraţie barocă este „Toate dimineţile lumii – Tous les matins du monde”, în regia lui Alain Corneau, film nominalizat la Globul de Aur şi câştigător a şapte premii César, ce va putea fi vizionat în Piaţa Mare din Sibiu vineri, 15 iunie, de la ora 22.00. Filmul este inspirat din biografiile a doi muzicieni francezi din secolul al XVII-lea, Monsieur de Sainte-Colombe, maestru al Violei da Gamba, şi a discipolului său, Marin Marais. Publicul sibian va avea ocazia să revadă, pe ecran mare, şi unul dintre filmele cult ale cineastului Stanley Kubrick, „Cu ochii larg închişi – Eyes Wide Shut”. Pelicula va fi proiectată sâmbătă, 16 iunie, de la 22.15, la Centrul Cultural Habitus şi îi are în rolurile principale pe Tom Cruise şi Nicole Kidman.
„Dacă plouă, va trebui să anulăm proiecţiile. Cinematograful Arta ar putea fi o soluţie, dar într-o piaţă încap 1.000 de oameni şi în cinematograf vreo 150, deci nu e cea mai bună soluţie.”