Copiii preșcolari de la mai multe grădinițe și creșe din municipiul Sibiu au beneficiat în cursul anului 2017 de testarea gratuită a auzului în cadrul unui proiect cofinanțat de Consiliul Local Sibiu şi Primăria municipiului Sibiu, prin Agenda Comunității.
Proiectul „Copiii sibieni vor să audă” a fost derulat în 2017 de asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă Viața!”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, fiind testați 427 copii preșcolari din municipiul Sibiu. Copiii depistați cu deficiențe de auz sau afecțiuni ale urechii (precum otitele) au fost îndrumați în vederea efectuării de investigații de specialitate pentru stabilirea diagnosticului.
Această initiativă reprezintă o continuare a proiectului similar derulat prin Agenda Comunității 2016 și vine în contextul neimplementării în maternitățile din România a testării auditive a nou-născuților, deși, în conformitate cu declarațiile Ministerului Sănătății, trebuia să devină obligatorie încă de la începutul anului 2015.
Două maternități în Sibiu
Procedura testării auzului la copii este în măsură să le ofere părinților și personalului medical primul indiciu cu privire la o posibilă deficiență de auz, facilitând diagnosticarea precoce a hipoacuziei, protezarea auditivă (clasică sau cu implant cohlear) și succesul procesului de reabilitare marcat de integrarea copiilor cu deficiențe de auz în învățământul de masă și ulterior în societate.
În prezent, la nivelul României aproximativ 30 la sută dintre nou-născuți sunt testați auditiv, iar în județul Sibiu există doar două maternități care efectuează această procedură.
Cofinanțare din partea municipalității
Procedura de testare, serviciile de informare și consiliere a părinților, precum și evaluarea logopedică sunt oferite cu titlu gratuit copiilor preșcolari de pe raza municipiului Sibiu, costurile acestora fiind suportate din cofinanțarea de 18.000 lei din partea Consiliului Local Sibiu şi Primăriei municipiului Sibiu, prin Agenda Comunității și din contribuția proprie a Asociației „Ascultă Viața!”
Peste 250 de membri
Asociația „Ascultă viața” este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2008 pentru persoanele cu pierdere gravă sau profundă a auzului, cu un accent deosebit pe copiii purtători de implant cohlear(IC). În prezent, Asociația „Ascultă Viața” are peste 250 de membri din întreaga țară: adulți cu IC, părinții copiilor cu IC și specialiști în acest domeniu. Misiunea Asociației „Ascultă viața” este de a disemina informațiile despre implantul cohlear și terapia specifică de recuperare, de a promova drepturile persoanelor cu implant, de a informa, consilia și oferi asistență, inclusiv sprijin material persoanelor cu implant cohlear, candidaților și familiilor acestora, în scopul de a maximiza șansele de integrare socială ale acestora.