În perioada 10-11 octombrie, poliţiștii rutieri și cei de ordine publică din cadrul IPJ Sibiu au ca misiune principală sancționarea abaterilor la regimul rutier de natură a distrage atenția de la conducere, având în vedere pericolul în care este pusă siguranța deplasării pe drumurile publice.
Actualizarea Codului Rutier a adus modificări în ceea ce privește norma de conduită referitoare la utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii, precum și în privința normelor de sancționare.
LUCIANA LAZĂR | purtător de cuvânt IPJ Sibiu: „În perioada 10-11 octombrie, polițiștii rutieri vor desfășura acțiuni punctuale în care se va urmări sancționarea abaterilor la regimul rutier de natură a distrage atenția de la conducere, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Printre principalele obiective ale acestor activități, amintim: combaterea utilizării telefonului mobil în timpul conducerii, de către conducătorii de autovehicule; combaterea actelor de natură a distrage atenția în timpul conducerii; impunerea portului centurii de siguranță.“
Simulator de accident
În preambulul aplicării noilor norme legale, ieri, polițiștii Serviciului Rutier și cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Sibiu au desfășurat o acțiune de informare și conștientizare a participanților la trafic cu privire la riscurile la care se expun atunci când conducătorul de vehicul folosește telefonul mobil în timpul condusului sau atunci când șoferul sau pasagerul în autovehicul nu poartă centura de siguranță.
Cu sprijinul Napoca Rally Academy, peste 50 de șoferi sau pasageri au fost invitați să experimenteze șocul resimțit de organism în cazul unei coliziuni în trafic.
Recompensați cu invitații la teatru
28 dintre cei care au încercat simulatorul de accident au acceptat și provocarea polițiștilor de a parcurge chestionare de verificare a cunoștințelor privind circulația vehiculelor pe drumurile publice.
Printre cei 15 „promovați”, s-au aflat și doi elevi aflați în curs de pregătire în vederea obținerii dreptului de a conduce, lucru încurajator în perspectiva siguranței rutiere. Grație partenerilor evenimentului, Teatrul Național ”Radu Stanca” și Generali Asigurări, promovații au fost răsplătiți cu un suport pentru dispozitivele electronice, destinat utilizării în autovehicule, și cu o invitație la o piesă de teatru. Tot o invitație la teatru, dar și un pix și un bloc-notes, au primit și cei 13 care nu au răspuns corect la cel puțin 13 din cele 15 întrebări.
Mai multe decese decât anul trecut
La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, în perioada 1 ianuarie – 6 octombrie 2019 au avut loc 132 accidente rutiere grave, cu 6 mai puține decât în perioada similară a anului trecut, soldate cu 32 persoane decedate (cu 12 mai multe decât anul trecut) și 136 persoane rănite grav.
Pe fondul neatenției și al altor preocupări în conducere, au fost înregistrate șase accidente grave soldate cu trei morți și patru persoane rănite grav. De asemenea, pe fondul altor abateri săvârșite de conducătorii auto, a fost înregistrat un accident rutier grav soldat cu rănirea gravă a unei persoane.