Spitalul Clinic Militar de Urgență din Sibiu are un compartiment de urologie dotat cu aparatură performantă de ultimă generație, necesară unui diagnostic precoce și precis al afecțiunilor urologice.
Ambulatoriu de specialitate are în dotare cel mai performant sistem de puncție biopsie prostatică transrectală și transperineală eco-ghidată IRM fusion. Acest sistem poate ghida ecografic, cu înaltă precizie, biopsia leziunilor suspecte de cancer prostatic decelate la examenul IRM. Pentru această procedură beneficiem de aportul important al colectivului profesionist al Laboratorului radiologie imagistică medicală din cadrul instituției, Compartimentul de Rezonanță Magnetică fiind dotat cu un aparat IRM performant și având încadrat personal cu mare experiență în interpretarea protocolului de IRM multiparametric prostatic. Acesta ne aduce în bilanțul diagnostic un scor PI RADS pe baza căruia se poate pune indicația de biopsie prostatică IRM fusion eco-ghidată.
Acest protocol de diagnostic poate pregăti pacientul pentru consultul oncologic cu date precise legate de tipul de cancer, agresivitatea, localizarea exacta. După stadializarea nivelului de extindere a bolii se poate recomanda tratamentul chirurgical în formele localizate care constă în îndepărtarea prostatei cu leziunea malignă prin prostatectomia radicală clasică/laparoscopică 3D sau asistată de robotul chirurgical DaVinci, tratamente moderne minim-invazive de ultimă generație și înaltă precizie necesare pentru îndepărtarea cancerului și păstrarea rezultatelor funcționale (continența urinară și funcția sexuală).
Echipa care activează în acest moment în cadrul compartimentului Urologie este formată din sublocotenent medic dr. Radu Aurel Maxim, medic primar urolog și asistent medical principal, Melania Șebu.
Compartimentul este dotat cu linie de videoendoscopie și laparoscopie 3D KarlStorz Germania, Ureteroscopie semirigidă fluoroghidată de rază mobilă C-arm și cistoscopie HD, rezectoscop bipolar și electrocauter bipolar care permite plasmavaporizare în mediu salin.
„Cele mai multe afecțiuni urologice debutează insidios prin apariția unor simptome ușoare și nespecifice. De aceea ne dorim să facem și prevenție/screening pentru afecțiuni urologice. În acest sens, dacă aveți peste 45 ani și ati avut rude diagnosticate cu cancer de prostată sau aveți peste 50 ani chiar dacă nu ați avut nicio rudă diagnosticată anterior cu cancer de prostată, adresați-vă medicului urolog cu un rezultat analiză sumar sediment urinar, uree, creatinină și PSA( antigenul specific prostatic) și vedeți ce metodă de screening este indicată pentru dumneavoastră și care ar fi cel mai bun tratament urologic potrivit afecțiunii dumneavoastră” este mesajul membrilor compartimentului Urologie.