Teatrul sibian împlineşte astăzi 230 de ani

1 iunie nu înseamnă doar Ziua Internațională a Copilului, ci şi 230 de ani de la înfiinţarea, la Sibiu, a primului teatru din Europa Centrală şi de Est.

„Împărtăşim astăzi, cu toţi prietenii naţionalului sibian, cu partenerii şi toţi cei care iubesc ceea ce facem, o mare bucurie – Teatrul Naţional din Sibiu aniversează oficial 230 de ani de existenţă”, anunță Constantin Chiriac, directorul general al TNRS şi preşedintele FITS.

Construirea Sălii Thalia a început în 1787 și s-a terminat în iunie 1788, devenind primul teatru din țară. Sala a fost construită de librarul Martin Hochmeister (1740–1789). Din cauza lipsei de spațiu în centrul orașului, Hochmeister a decis să o construiască în Turnul Gros, parte a centurii de apărare a orașului. Sala a fost avariată de două incendii. Primul a avut loc în 1826, iar avariile au fost reparate de primarul Martin von Hochmeister (1767-1837) pe cheltuială proprie. Cel de-al doilea incendiu a avut loc pe 13 februarie 1949 și a fost cauzat de o țigară aprinsă. Avariile cauzate de al doilea incendiu erau atât de mari, încât activitatea a trebuit să fie mutată la fostul cinema Apollo, unde se află acum Teatrul Național „Radu Stanca”.

„La 1788, primarul Sibiului, Martin Hochmeister, construia un teatru care avea loje din lemn de trandafir şi săptămâna teatrală în limba germană. Au trecut 230 de ani de când primul teatru din România şi din Estul şi Centrul Europei lua fiinţă ca instituţie. Ce bucurie să putem aniversa ziua teatrului cu ziua copilăriei, a copilului, a ceea ce înseamnă viitorul unei naţii. Iată cum trecutul şi viitorul îşi dau mâna peste timp şi arată ce înseamnă legătura dintre patrimoniu, dintre ceea ce înseamnă trecutul care trebuie valorificat, prezentul care trebuie să fie strălucitor şi viitorul care trebuie să fie plin de speranţă. Asta aniversăm astăzi: trecutul, prezentul şi viitorul, împreună cu tot ceea ce înseamnă dorinţa de înaltă creaţie, pasiunea de a duce mai departe un festival atât de important şi de a pune în pagină ceea ce înaintaşii noştri au ctitorit – prima instituţie de cultură teatrală din Europa Centrală şi de Est”, a mai declarat Chiriac.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura