Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă joi, 10 noiembrie, de la ora 12:00, la București, în cadrul Festivalului Național de Teatru (FNT), premiera spectacolului „Zonă minată” în regia Simonei Țăruș.
Spectacolul creat special pentru a fi jucat în sălile de clasă este o co-producție în parteneriat cu Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS).
La Sibiu, spectacolul va avea zece reprezentații gratuite, cu circuit închis, la Colegiul Național „Octavian Goga”, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și la Liceul de Artă. Proiectul va fi reluat la anul și este disponibil pentru programări în oricare din liceele din Sibiu, la cerere.
„Zonă minată” de Pamela Dürr în traducerea lui Ciprian Marinescu are la bază interviuri cu supraviețuitori ai conflictelor sângeroase din Balcani din anii 90 și încearcă să familiarizeze publicul tânăr cu istoria recentă a Europei.
Jasna și Emina sunt prietene. Nu le-a păsat niciodată că una dintre ele provine dintr-o familie sârbă, iar cealaltă dintr-o familie bosniacă. În 1992, când izbucnește războiul în Iugoslavia, cele două fete sunt despărțite. Sarajevo e sub asediu, Belgrad încă e sigur. Cine evadează acolo e un dușman pentru croați și bosniaci. După o fugă care le pune în pericol viața, cele două prietene se reîntâlnesc în Germania. Poate prietenia lor să reziste? Spectacolul regizat de Simona Țăruș le aduce în prim – plan pe tinerele actrițe Oana Brânzan și Mădălina Iagăr, într-o montare emoționantă recomandată elevilor de liceu.
Spectacolul de la București va avea două reprezentații joi, 10 noiembrie, de la 12:00 și 13:20, la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu”, cu sprijinul UNITER și Primăria Municipiului București prin ARCUB.
„Prezența unor spectacole de teatru în școli și licee, prezența unor artiste și artiști în mijlocul celor care cresc astăzi inundați de un flux informațional continuu, conectați non-stop la o varietate de conținuturi și imagini, reprezintă un mod de interacțiune directă, generatoare de relații vii, de contexte de socializare care nasc întrebări noi. Educația prin artele performative este una dintre cele mai transformatoare forme de cunoaștere și de experimentare a unor situații de viață necunoscute, paradoxale, stimulative. Este laboratorul în care, prin imaginație, explorăm lumi necunoscute nouă, lumi posibile, lumi revelatoare.”, a declarat curatoarea Mihaela Michailov.
Cea de XXXII-a ediție a Festivalului Național de Teatru are loc în perioada 5 – 13 noiembrie, reunind o selecție coordonată sub tema „Granițe fragile. Istorii fluide”. Anul acesta, în premieră, Festivalul Național de Teatru găzduiește un amplu modul educațional, structurat pe două paliere: spectacole și ateliere dedicate publicului tânăr.
Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu este o instituție publică de spectacole ce își desfășoară activitatea sub autoritatea Consiliului Local Sibiu și a Primăriei Municipiului Sibiu.
Inițiat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), proiectul „Teatru contemporan în săli de clasă” este dezvoltat în colaborare cu Goethe-Institut București și agenția Henschel din Berlin. Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural National.