După o serie de cinci reprezentații sold-out la Sibiu, Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 18 decembrie 2021, de la ora 19:00, spectacolul „Spărgătorul de nuci”, coregrafia Vasile Petruțiu, muzica Piotr Ilici Ceaikovski, scenografia Alin Gavrilă, în cadrul primei ediții a evenimentului Festivalul Poveștilor de Iarnă organizat de Teatrul Național „Aureliu Manea” Turda.
Spectacolul va avea loc la Sala Mare a Teatrului Național „Aureliu Manea” Turda. Biletele pot fi cumpărate de la agenția de bilete a Naționalului turdean (Str. Republicii, nr. 52, Turda) și online de pe site-ul tomtix.ro.
„Din 2017 Teatrul de Balet Sibiu a devenit o prezență necesară la Turda. Din păcate pandemia a intrat brutal în sectorul artistic năucindu-l. Au fost luni de cumpănă și vom fi greu încercați de timpurile ce vor veni… dar iată că s-a întrezărit speranța de a fi din nou împreună. Va fi o mare bucurie să revăd Teatrul de Balet Sibiu pe scena din Turda de data aceasta cu «Spărgătorul de nuci». Cu siguranță va fi o experiență unică pentru spectatorii turdeni și nu numai. Avem nevoie de povești și Teatrul de Balet Sibiu este o poveste în sine”, spune Cătălin Grigoraș, Director Teatrul Național „Aureliu Manea” Turda.
Libretul spectacolului „Spărgătorul de nuci”
Actul 1
Acțiunea se desfășoară în anul 1830, în ajunul Crăciunului, în casa unei oficialități dintr-un oraș din Europa. Domnul Stahlbaum împreună cu soția și copiii, Maria și Fritz, primesc oaspeți la petrecerea anuală de Crăciun. Imediat după începerea petrecerii, apare unchiul Drosselmeyer. În fiecare an de Crăciun, acesta le aduce copiilor jucării ciudate, dar frumoase. În acest an, el a dăruit niște minunate păpuși care dansează. Maria își întrebă unchiul dacă le poate păstra, dar unchiul îi dăruiește ceva mult mai frumos – o jucărie în forma unui spărgător de nuci. Gelos, Fritz îi ia Mariei jucăria și o strică. Drosselmeyer încearcă să-l repare. Oaspeții pleacă și tăcerea se așterne. Neavând somn, Maria se furișează în salon, unde este Spărgătorul, dar dintr-o dată, șoarecii invadează camera. Apoi, când ceasul bate miezul nopții, Drosselmeyer se întoarce și spre uimirea Mariei transformă în mod miraculos bradul de Crăciun într-unul uriaș. Începe o bătălie între soldații Spărgătorului și șoareci. În luptă, Spărgătorul îl învinge pe Regele Șoarecilor cu ajutorul Mariei, iar Spărgătorul se transformă într-un chipeș prinț. Prințul o invită pe Maria într-o călătorie spre adevărata lui casă: Țara Dulciurilor. Sunt însoțiți în drumul lor de Fulgii de Zăpadă, aduși de magia Crăciunului.
Actul 2
Ajungând în Regat, Maria este întâmpinată de Regina Dulciurilor și visele cele mai frumoase ale fetei prind viață într-o serie de dansuri. De aproape sau din depărtări, minunate personaje vin să o binedispună. Când Maria crede că a văzut tot ce era mai frumos în lume, Zâna începe la rându-i să danseze. Curând, Tărâmul Dulciurilor începe să dispară din visul Mariei, ea regăsindu-se în vechiul fotoliu din casa părinților, sub privirea grijulie a mamei.
Teatrul de Balet Sibiu (TBS) a fost înființat în anul 2008, având la bază corpul de balet al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu – instituție subordonată Consiliului Local Sibiu și Primăriei Municipiului Sibiu. Având o echipă artistică internațională încă de la înființare, model preluat ulterior de majoritatea companiilor de dans din țară, Teatrul de Balet Sibiu are în componența sa artiști proveniți din România, Noua Zeelandă, Australia, Canada, Spania, Italia, Marea Britanie, Franța, Japonia, Republica Dominicană, Portugalia, Ecuador, Columbia și Cuba. Cu un repertoriu care include cele mai importante titluri ale baletului clasic dar și producții de balet neo-clasic și dans contemporan, cu un bogat palmares de turnee în țară și străinătate, Teatrul de Balet Sibiu a devenit în cei treisprezece ani de existență un reper important al scenei dansului în România. Încurajarea noilor generații de dansatori, prin organizarea la Sibiu încă din anul 2008 a Competiției Internaționale de Dans Clasic și Contemporan, eveniment la care participă anual, alături de nume sonore din lumea dansului, nu mai puțin de 200 de concurenți, din întreaga lume, dar și a noii generații de coregrafi prin organizarea începând cu anul 2015 a proiectului „Geneza” în care sunt prezentate lucrări ale tinerilor coregrafi aflați la început de carieră, sunt două direcții importante susținute de Teatrul de Balet Sibiu.