Teatru în dialog cu publicul, la Festivalul Tânăr de la Sibiu

Festivalul Tânăr de la Sibiu invită publicul la un dialog creativ cu artiștii, prin programarea unor întâlniri cu întrebări și răspunsuri (sesiuni Q&A) după reprezentațiile spectacolelor „gen. snowflake” (miercuri, 8 noiembrie, ora 18:00) și  „Oameni și arme” (joi, 9 noiembrie, ora 18:00).

Foto: Teatrul Gong Sibiu

Adolescenții și părinții sunt invitați să descopere teme actuale, într-o serie captivantă de narațiuni și estetici performative.

„gen. snowflake” este un colaj de scene care ilustrează tematici actuale: body shaming, anxietate, dependența financiară de părinți, identitate online sau inadaptarea socială. Pornind de la experiențele actorilor, spectacolul are valențe autobiografice și autoreferențiale, într-o estetică a simplității și a onestității. „gen. snowflake” caută să chestioneze etichetarea ironică a generației Z ca „fulgi de zăpadă”. Producția a fost realizată în cadrul rezidenței studenților masteranzi ai Facultății de Teatru a Universității Babes-Bolyai din Cluj Napoca, sub îndrumarea regizorului Bobi Pricop, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.

„Oameni și arme” pornește de la povești și experiențe documentate, ficționalizate într-un spectacol de brigadă artistică, ce combină trecutul și prezentul, documente și speculații, date obiective și opinii subiective, amintiri personale, cântece, poezie și momente coregrafice.

Foto: Teatrul Gong Sibiu

Spectacolul explorează universul complex al producției de armament și relațiile comerciale adesea opace care leagă un orășel de munte din Transilvania de zonele de conflict ale lumii. La Cugir, oraș de 20 de mii de locuitori din Transilvania, funcționează încă din 1928 cea mai mare fabrică de armament din România. În ultimii ani, au avut loc mai multe accidente de muncă, unele mortale, dar și un protest împotriva salariilor mici și condițiilor grele de lucru.

miercuri, 8 noiembrie, ora 18:00

Teatrul Gong, sala parter

gen. snowflake

Producători Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Facultatea de Teatru și Film/ UBB Cluj

Regie: Mihai Gligan

Distribuție: Codruța Bonta, Leonard Chionac, Ioan Crișan, Eduard Crucianu, Petra Panait, Maria Pandrea, Mihai Andrei Pleșa, Demetra Vasiliu, Nicola Zaharia

Durata: 90 min

14+ ani

Joi, 9 noiembrie, ora 18:00

Teatrul Gong, sala parter

Oameni și arme

Coproducție Platforma de Teatru Politic și Reactor de creație și experiment, Cluj

Distribuție: Alexandra Harapu, Maria Morar, Oana Rotaru, Doru Taloș, Tavi Voina

Scenografia: Mihai Păcurar/ Direcție coregrafică: Paula Dunker/ Muzica: Alexandru Condurat/ Coordonare muzicală: Adonis Tanța/ Coordonare documentare: Tavi Voina/ Colaborare documentare: Katia Pascariu/ Tehnician lumini-sunet: Robert Kocsis/ Coordonare proiect: Andrada Roșu/ Asistență regie: Teodora Minea

Scenariul și regia: David Schwartz

Durata: 95 min

14+ ani

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu va avea loc în perioada 2 – 12 noiembrie și reunește peste 140 de artiști din Argentina, Chile, Franța, Germania, Olanda, Marea Britanie, Republica Moldova, România și Turcia. Programul din acest an constă într-o serie cu 47 de evenimente ce reunesc spectacole de teatru și dans, dar și proiecții de film, workshop-uri și expoziții pentru publicul tânăr (bebeluși, copii și adolescenți). Programul de evenimente poate fi consultat pe teatrulgong.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura