Teatru despre viața care bate filmul

Piesa de teatru originală „În cuvintele tale”, care aduce pe scenă perspectiva românilor despre multiculturalism, ajunge astăzi la Sibiu.

Piesa de teatru creată de Peca Ștefan, pornind de la peste 900 de povești digitale spuse în bibliotecile publice despre diversitatea culturală a minorităților din România, va fi pusă în scenă la Teatrul Gong din Sibiu. Cu sprijinul partenerilor locali, Teatrul „Maria Filotti“, Sala Lyra, Teatrul Gong, Centrul Naţional al dansului „Colectiv A“ și cu suportul bibliotecilor județene, spectacolul de teatru în regia lui Radu Apostol va fi itinerat în orașele Brăila, Sibiu și Cluj, în perioada 25-29 februarie.

Piesă originală

Textul piesei inspirate de poveștile despre minorități spuse de peste 900 de români îi aparține unuia dintre cei mai talentați dramaturgi de azi în România, Peca Ștefan, regia, lui Radu Apostol, iar distribuția spectacolului e compusă din două actrițe cunoscute iubitorilor de teatru românesc: Mihaela Rădescu și Katia Pascariu. Scenografia este semnată de arhitectul Gabi Albu, muzica, de bine-cunoscutul Bobo Burlăcianu de la Fără Zahăr și proiecțiile video de Elena Găgeanu.

Inspiraţia 

Realizarea colecției de povești digitale spuse de români despre multiculturalism s-a datorat proiectului „Agora Culturală @ Biblioteca Ta“, inițiat de ANBPR și bibliotecile publice și susținut prin implicarea partenerilor Asociația Culturală REPLIKA și Jazzmontor AS Norvegia. Aceste povești, multe dintre ele cu un potențial dramatic deosebit, au devenit sursa de inspirație pentru realizarea  unei piese de teatru originale, care surprinde cele mai relevante aspecte ale peisajului cultural românesc din perspectivă multietnică.

Sinopsis

Pentru Doiniţa, o elevă de 11 ani, moartea surorii mai mici e o suferinţă peste care nu reuşeşte să treacă. În momentul în care şcoala în care învaţă Doiniţa este selectată să reprezinte România la târgul educaţional internaţional „Lumea ca o şcoală“, din Oslo (2016), atât mama, cât şi profesorii percep această participare ca pe o şansă pentru ca Doiniţa să uite de sora ei. Copiilor li se cere să creeze compuneri cu tema „România în cuvintele tale”. În timpul şedinţei cu părinţii, se constată că cei mai mulţi copii nu cunosc tradiţiile şi obiceiurile la români, dar, în schimb, au foarte multă imaginaţie şi creativitate. Doiniţa îi bulversează pe toţi prin compunerea ei. Mama şi directoarea şcolii concep o nouă compunere pe care i-o dau Doiniţei să o înveţe ca să o poată prezenta în Norvegia. Doiniţa reuşeşte, prin această compunere, să se împace cu ideea morţii surorii ei. Ficțiunea devine „compunerea” și recompunerea realității dureroase a pierderii afective, pe care o fetiță o modelează cu propria ei imaginație. Când „cuvintele ei” scotocesc printre amintiri dragi și leagă firele memoriei, lumea este mai suportabilă.

Programul reprezentațiilor

n Sibiu: vineri, 26 februarie, ora 18.30, spectacolul se va prezenta publicului sibian, la Teatrul Gong. Persoană de contact local: Dana Rusu, telefon 0740.992.105 şi email dana.parvu@yahoo.com.

n Cluj-Napoca: luni, 29 februarie, ora 19.00, spectacol la spectacolul va fi prezentat publicului clujean, la Fabrica de Pensule, spațiul RAP. Persoană de contact local: Octavia Hulpoi, telefon 0731.013.283 şi email octavia_hulpoi@yahoo.com.

n București: miercuri, 23 martie, și joi, 24 martie – premiera oficială, ora 19.00, spectacolul va fi prezentat la Centrul de Teatru Educațional Replika (str. Lânăriei nr. 23-25, sector 4).

La toate reprezentațiile, intrarea este liberă şi se face pe bază de rezervare.

Despre proiect

Proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta” este o inițiativă a ANBPR, finanţată prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro) în România. Valoarea totală a finanțării este de 200.369 euro, din care 180.331 euro reprezintă finanțarea din Granturi SEE, iar 20.036 euro reprezintă cuantumul de cofinanțare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura