Din iunie, operatorul de salubritate va majora tariful pentru serviciul de colectare şi transport al deşeurilor municipale în Zona 1 Sibiu.
În şedinţa ordinară din 26 aprilie, Consiliul Judeţean Sibiu a aprobat o hotărâre privind mandatarea reprezentantului judeţului Sibiu în Adunarea Generală a Asociaţilor ADI ECO Sibiu să voteze pentru aprobarea majorării tarifului serviciului de colectare şi transport al deşeurilor municipale în Zona 1 Sibiu solicitată de operatorul S.C. SOMA S.R.L. Majorarea tarifului urmează a fi votată de către reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale membre ADI ECO Sibiu în ședința care va avea loc în cursul lunii mai, iar noul tarif va intra în vigoare începând cu luna iunie. „Dorim, pe această cale, să asigurăm locuitorii Sibiu că, deşi tariful practicat de către SC SOMA SRL se va majora de la 165,56lei/tonă, cât este în prezent, la 198,64 lei/tonă, taxa de salubrizare plătită de către cetăţeni nu se va mări, aceştia urmând să achite, în continuare, taxele de salubrizare în vigoare“, se arată într-un comunicat al ADI ECO Sibiu.
Hotărârea de Consiliu a trecut cu 20 de voturi favorabile, ale aleșilor PNL și FDGR, iar cei 12 social-democrați au votat împotrivă.
Conducerea ADI Eco a dat asigurări că majorarea tarifului nu va afecta clienții casnici.
PSD explică votul
PSD a votat împotriva creșterii taxei şi cere PNL și FDGR să-și asume responsabilitatea în fața sibienilor, susțin social-democrații sibieni, într-un comunicat de presă.
BOGDAN TRIF | președinte PSD Sibiu: „Aritmetica e simplă și se aplică la fel oriunde în lume: administrația locală sau cea județeană «plătește facturile» din banii contribuabililor, altă visterie nu are! Orice manager prost alege ca singură soluție împovărarea populației prin creșterea de taxe şi impozite.”
„Consiliul Județean și Primăria Sibiu se comportă de parcă ar avea o tiparniță de bani secretă. Mărirea tarifului de salubrizare se va reflecta direct sau indirect în buzunarele sibienilor, în ciuda promisiunilor făcute de PNL și FDGR. Singura soluție ca sibienii să nu plătească mai mult pentru salubrizarea județului ar fi ca tariful de colectare şi transport al deșeurilor menajere să nu fie majorat. PSD a votat împotriva creșterii tarifului, mai ales că Sibiul se numără printre municipiile cu cele mai mari taxe și impozite din țară, fără ca serviciile să fie pe măsura sumelor plătite de sibieni. Colegii liberali și cei de la FDGR ar trebui să înțeleagă că Primăria și Consiliul Județean Sibiu nu sunt SRL-urile domniilor lor, iar instituțiile sunt administrate de aleșii locali, dar finanțarea este asigurată din banii oamenilor. Aşadar, avem de-a face, din nou, cu o atitudine sfidătoare la adresa sibienilor şi cu praf în ochi aruncat oamenilor de bună credință, care vor fi puși, în cele din urmă, să plătească din buzunar o taxă exagerat de mare, asta dacă nu cumva consilierii locali sau doamna «președintă» a CJ Sibiu își vor dona salariile şi vor plăti în locul sibienilor. Îndrăznesc să pun totuşi la îndoială generozitatea acestor aleși care știu să facă administrație pe spatele și pe munca sibienilor. Nu voi fi de acord niciodată cu politica actualei conduceri a Primăriei Sibiu de a percepe printre cele mai mari taxe din tară, în timp ce serviciile prestate de Primărie şi societăţile din subordine lasă foarte mult de dorit”, a declarat Bogdan Trif, președintele PSD Sibiu.
Iordănescu: Scumpirea, cauzată de reglementările salariale
Claudia Iordănescu, directorul executiv al ADI Eco Sibiu, a precizat că principala cauză a solicitării de majorare a tarifului este dată de incidența modificărilor legislative din domeniul politicilor de salarizare, respectiv creșterea salariului minim pe economie la 1.900 lei/lună și transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. „Acestea sunt obligatorii pentru operator și reprezintă o creștere a tarifului de la 165,56 lei/tonă la 194,83 lei/tonă. Diferența de la 194,83 lei/tonă la 198,64 lei/tonă cât a solicitat SC Soma SRL este rezultatul investițiilor suplimentare în pubele și containere realizate de către operator pentru a putea asigura prestarea serviciilor pentru toți cetățenii, de necesarul de combustibil suplimentar pentru rutele de coletare noi rezultate din apariția unor cartiere noi de locuințe, licențe și taxe suplimentare”, arată Iordănescu.
Aceasta a mai adăugat că „eventuala majorare a tarifului de colectare și transport al deșeurilor municipale nu va conduce la o creștere a taxei de salubrizare plătite de cetățeni”. „Acest lucru rezultă dintr-un calcul tehnic care are în vedere toate elementele componente ale serviciilor de salubrizare. Dorim să precizăm, încă o dată, faptul că solicitarea de majorare de tarif de la 165,56 lei/tonă la 198,64 lei/tonă are în vedere doar acoperirea cheltuielilor necesare de funcționare ale operatorului și nicidecum creșterea profitului acestuia”, conchide directorul asociației.
Cosmin PAL