David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a participat în data de 29 septembrie la ședința de board a ACI Europe și la ședința comună ACI Europe – ACI North America desfășurate la Nashville, Statele Unite.
La ședința de board a ACI Europe s-a analizat strategia organizației pentru 2019 și cele trei priorități majore ale organizației – tarifele aeroportuare, Brexit și securitatea aeroportuară. Lipsa progresului în negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană a fost considerată ca reprezentând un risc semnificativ pentru accesul pe piața aviației civile a companiilor aeriene din Marea Britanie și cele 27 de țări ale Uniunii Europene. Aeroporturile europene, indiferent de mărime, ar uma să fie afectate în eventualitatea în care nu s-ar reuși să se convină asupra unor măsuri concrete privind traficul de pasageri și mărfuri între Uniunea Europeană și Marea Britanie după momentul martie 2019. Au fost luate în considerare probleme concrete legate de procesarea pasagerilor, gestionarea problemelor de securitate pe zborurile înspre și dinspre Marea Britanie, precum și aspecte comerciale legate de acestea. S-a stabilit că toate aceste aspecte fac necesar un plan comun de acțiune, care să fie deja pus la punct pentru situația unui ”no-deal” în negocierile de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Aeroporturile din România, în mod special Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, care gestionează un trafic consistent de pasageri cu Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru luarea de măsuri suplimentare privind procesarea pasagerilor spre/dinspre aeroporturi din Regatul Unit din punctul de vedere al fluxurilor și securității. În perspectiva unui ”no deal”, fără un plan coerent de acțiune, se poate ajunge la diminuarea frecvenței zborurilor pe relația cu Marea Britanie, creșterea costurilor de procesare a pasagerilor, precum și la mărirea duratei de procesare a acestora.
Ședința comună cu ACI America de Nord a avut în prim-plan probleme legate de securitatea aviației civile, acordul open skies și perspectivele dezvoltării aviației civile în următorul deceniu.