Astăzi și duminică, meșterii olari deschid târg în Piața Mare din municipiul Sibiu. Cel mai longeviv eveniment cultural al Sibiului, Târgul Olarilor va marca a 50-a ediție în acest an.
Din Corund, Braniştea, Horezu, Oboga, Vădastra, Baia Mare şi Obârşa vor veni, la Sibiu, peste 130 de olari, români, maghiari şi saşi. O parte dintre ei fac parte din acea generație de veterani ai olăritului care sunt apropiați ai Târgului de la Sibiu încă de la începuturile acestuia, contribuind la promovarea artei olăritului și la dezvoltarea evenimentului. Alții sunt tineri care au deprins tainele olăritului de la părinți și bunici, devenind continuatori ai vechiului meșteșug sau inovând pe segmentul ceramică figurativă. Împreună, meșteri tineri și vârstnici, vor sărbători, alături de vizitatori, jubileul celor 50 de ediții ale Târgului Olarilor.
Ceramica pentru toate gusturile
După tradiție, oferta Târgului din Piața Mare va fi foarte diversificată, de la oale, ulcele, blide, căni, cahle pentru soba de teracotă, clopoței la instrumente muzicale și ceramică decorativă și figurativă. În plus, copiii pot deprinde tehnici de bază în modelarea lutului și decorarea ceramicii, în atelierul special deschis pentru ei, iar cei mari pot urmări demonstrațiile la roata olarului, oferite de meșteri.
Ediția 2016 a Târgului Olarilor este organizată de Consiliul Județean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul-Junii” Sibiu, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA
Degeaba ne lăudăm cu 130 de ‘mesteri’ daca jumătate din ei vand kitsch si suveniruri ca la intrarea de la zoo.
Scăderea calitativa a evenimentului se vede din numărul tot mai mic de zone si scoli de olarie reprezentate, de la an la an. Nu înseamnă neapărat ca e vina organizatorilor de la Sibiu, mestesugul asta e pe moarte, din păcate…