Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduiește, în perioadă 15-18 august, cea de-a 41-a ediție a Târgului Creatorilor Populari, în paralel cu ASTRA Rock, care se desfășoară în zilele de 16, 17 și 18 august. În acest an sunt prezenți la eveniment peste 150 de meșteri, reprezentând majoritatea zonelor etnografice și etniilor.
ASTRA Rock
Scena principală. Amenajată pe lacul din Dumbrava Sibiului, scena este incadrată intr-un peisaj natural deosebit, devenind o atracție in sine. După o zi petrecută in Muzeul în aer liber printre tarabele meșterilor, la atelierele interactive, cu copiii la joacă in zona Etno Tehno Parc sau degustând rețete originale provenite din diverse zone ale României, aici, la scenă este momentul tău de relaxare și distracție alături de trupele rock preferate.
Anul acesta vor concerta la scena de pe lac in perioada 16-18 august trupe internaționale precum H-BLOCKX, S.A.R.S., The Toy Dols.
Line-up-ul serilor de concert:
Vineri 16 august 2024
19.30 – ZOB, 21.00 – BUCOVINA, 23.00 – S.A.R.S.
Sâmbătă 17 august 2024
19.30 – ROA, 21.00 – ENSLAVED, 23.00 – H-BLOCKX
Duminică 18 august 2024
19.30 – CRIMENA, 21.00 – PARAZIȚII, 23.00 – THE TOY DOLLS
Târgul de țară
Programul artistic de la scena secundară, de la Târgul de țară, pentru cele trei zile de Festival este următorul:
Vineri 16 august 2024
18.30 – ONENIGHTSTAND, 22.00 – FOLK FRATE!
Sâmbătă 17 august 2024
18.30 – WILDCHILD, 22.00 – NIMIC ÎNTÂMPLĂTOR
Duminică 18 august 2024
18.30 – JBLK, 22.00 – ROADKILLSODA,
În fiecare noapte începând cu 00.30 – DJSET
ASTRA Rock pentru copii îi așteaptă cu ateliere practice și jocuri de altă dată, in aer liber, chiar lângă zona de Food and Drinks. Sub indrumarea meșterilor, copii iși pot realiza o brățară din piele sau un cârpător din lemn, iar după muncă vine și răsplata: joacă și multă distracție pentru toate vârstele! Lansăm micilor iubitori de muzică rock provocarea de a descoperi bucuria jocului simplu, spontan, mijlocit de obiecte realizate din materiale naturale.
In fiecare zi de Festival incepând cu ora 17:00.
Atelier de confectionat bratari din piele cu meșterul Uve Boghian
Atelier tamplarie – dulgherie cu tânărul antrepenor Adrian Șoșa
Maratonul muzeelor
La prânz vizitatorii se vor putea odihni la Târgul de țară impreună cu familia sau cu prietenii, unde pot degusta din preparatele specifice din Maramureș, Vaslui, Banatul de pustă și montan, Satu Mare, Sălaj și poți afla care este oferta culturală a zonelor din care provin prietenii noștrii – muzeele din țară. Cu alte cuvinte, vor pregăti preparate cuinare tradiționale reprezentanții culturii românești din toate colțurile țării.
ASTRA Poetic – Podul acoperit de la Gura Râului
Expoziție. Ateliere de creație literară și artă plastică. Recital poetic. Lansare de carte
Vineri – Duminică, orele 16,30 – 19,00
Ediția din acest an, cu tema „Histories”, este axată pe felul în care realitatea trăită devine istorie, pe valoarea identitară pe care o preiau monumentele, obiectele, peisajul cultural în ansamblu, cum se conturează în timp povestea unei comunități sau a unui loc. Spațiu natural, construit și ficțional, ASTRA Poetic este o răscruce între tradițional și contemporan, loc de reflecție și meditație, conștientizare și alegere, o trecere de la un sector tematic la altul, de la o lume – o istorie – la alta.
Aleea cu povești – aleea dintre Podul acoperit de la Gura Râului și Gospodăria din Săpânța/Cimitirul Vesel, cu ramificație spre Etno-Tehno Parc
Circuit în natura bogată din zăvoiul și lunca muzeului, de-a lungul pârâului. Secvențe de text ficțional. Expoziție
Vineri – Duminică, orele 10,00 – 19,00
Evoluția peisajului cultural din satele de origine a construcțiilor din muzeu, situația socio-economică a comunităților, legendele și momentele simbolice din memoria oamenilor sunt câteva din elementele incluse în „Poveștile Dumbrăvii Sibiului”, menite să creeze o atmosferă credibilă, să dea o viață nouă construcțiilor și obiectelor, un context care să faciliteze înțelegerea culturii tradiționale și să stimuleze gândirea critică, creativitatea și empatia.
Etno Tehno Parc
Amplasată într-un cadru natural deosebit, zona Etno Tehno Parc reunește mai multe construcții cu funcții și scopuri diferite și își propune să faciliteze procesul de învățare, explorând curiozitatea naturală a copiilor și apetitul lor pentru descoperire și interacțiune prin implicarea tuturor simțurilor.
In sezonul estival aici se derulează programul Școala în satul tradițional, care oferă copiilor prilejul de a cunoaște și interacționa cu patrimoniul muzeal prin joacă sau ghidați de de meșteri populari, iar părinților, momente de relaxare și reconectarea la tradiții. Intreaga familie se poate bucura de spectacole muzicale sau de teatru.
In perioada 15 – 18 august 2024, intre orele 10.00 – 18.00, la Etno Tehno Parc
Ateliere de confecționat coșuri din răchită cu meșterul Liviu Rusu
Ateliere de olărit cu meșterul
Expoziția Către stele și înapoi. Dumitru Prunariu în spațiul cosmic – Quest
Ora de joacă – jocuri și jucării din materiale naturale
Micii meșteșugari
„Mici meșteri MARI”, premianți ai Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”, buni cunoscători ai meșteșugurilor și canoanelor artei populare din zonele de proveniență , vor susține ateliere demonstrative și interactive, organizate în trei locații. Olimpicii sunt însoțiți de meșteri și profesori instructori.
- Aleea pivelor / Amfiteatru Vizitatorii vor putea participa la ateliere de țesut la război orizontal și vertical, de cusut, de brodat și de împletit avându-i ca îndrumători pe olimpicii din Argeș, Bacău și Avrig (Sibiu).
- Aleea pivelor / poienița din jurul Pivei de la Jieț Tainele olăritului și cele ale creării figurinelor de lut vor putea fi descifrate împreună cu vechi familii de olari din Horezu (Vâlcea), Oboga (Olt) și Braniștea (Galați).
- Sector lemn / Joagăr Gura Râului Elevii din Bacău și din Nereju (Vrancea) vor povesti despre obiectele de lemn pe care le sculptează cu motive specifice. Despre tehnicile de pictură a mobilierului veți afla de la copiii sibieni ce pun în valoare vechiul meșteșug săsesc!
La Sibiu, faza națională a Olimpiadei, înscrisă în lista proiectelor de educație extrașcolară naționale și internaționale a Ministerului Educației, reunește copii cu vârste cuprinse între 6-18 ani, câștigători ai fazelor județene. Misiunea concursului este de a educa şi conştientiza copiii asupra valorilor perene ale culturii şi civilizaţiei populare, de a dezvolta talentul şi aptitudinile celor care, cu pasiune se apleacă asupra acelor valori, urmărind dezvoltarea abilităţilor practice de a produce valori de artă populară.
Memoria secretă a obiectelor – Gospodăria de dogar din Nereju, Gospodăria de țesător de straie vâltorite din Săpânța
Expoziții. Instalații de obiecte tradiționale – Chipărușul, Cimitirul Vesel, Vâltoarea, Atelierul de dogar, Atelierul de țesut. Film documentar. Ateliere meșteșugărești și gastronomice. Muzică tradițională
Vineri – Duminică, 16-18 august , orele 10,00 – 19,00 (vizitare), respectiv 15,00 – 19,00 (ateliere)
Programul „Memoria secretă a obiectelor” pune în valoare patrimoniul material și imaterial al civilizației populare prin intermediul obiectelor și gospodăriilor din Muzeul ASTRA. Vă invităm să descoperiți gospodăriile din Nereju și din Săpânța, unde obiecte, povești ilustrate, instalații artistice, inserții foto-video și meșteri populari vă introduc în atmosfera locală, în secretele meșteșugurilor și ale obiceiurilor. Aceste expoziții creează punți de legătură între trecut, când au fost construite aceste case, și realitatea de astăzi a comunităților.
Zonă Camping pentru participanții la Festival
Muzeul ASTRA oferă camparea gratuita în natură cu cortul exclusiv pentru participanții la Festivalul ASTRA Rock in perioada 16 – 18 august 2024.
Zona de campare este amplasată în incinta Muzeului ASTRA, str. Padurea Dumbrava nr.20, poarta de intrare nr.3, vis-a-vis de Vila Diana.
Capacitatea zonei de campare este de maxim 35 corturi.
Zona de camping dispune de următoarele facilități: acces la grupuri sociale, acces la bucătărie, sală de mese, loc pentru grătar, terasă, iluminat exterior.