Mărginimea Sibiului este renumită pentru bucatele alese, brânza tradițională, dar și pentru renumitele mere din zona Sibielului. Pentru a marca rodul bogat al acestui an, comunitatea din Sibiel a organizat un târg cu mere, bunătăți tradiționale, dar și cu produse hand-made.
Ștefana BABA
Astăzi, 27 octombrie, ulițele din Sibiel s-au umplut de sibieni, turiști veniți să facă piața în satul aflat la aproximativ 20 de kilometri de oraș. Sute de persoane s-au strâns pentru a degusta și pentru a cumpăra produse bio de la localnici. Renumitele soiuri de mere specifice zonei, plăcinte, miez de nucă, miere de toate tipurile, conserve de toamnă, toate așteptau să ajungă pe mesele gurmanzilor.
Soiuri de mere vechi de peste 200 de ani
Zona Sibielului este renumită pentru numeroasele soiuri de mere delicioase, unele dintre ele vechi de peste 200 de ani și păstrate pentru gustul autentic. „Avem foarte multe souri vechi de mere. Noi le vindem la târgul de la Sibiel. Am venit aici cu mai multe sortimente, printre care pătul, boscop, baumann, palmen auriu, soiuri de sute de ani. Am făcut și oțet de mere, plăcinte cu măr, floricele cu măr, uscățele, produse din zona noastră”, a spus Maria, unul dintre comercianții prezenți la târg.
Dulcețuri, siropuri și gemuri pentru toate gusturile
Domnul Stancă, localnic din satul Sibiel, a ieșit și el la târgul comunității cu multe bunătăți, de la gemuri și până la brânză de capră, produsul care s-a vândut ca pâinea caldă „Am opt feluri de gemuri și câteva feluri de sirop: cireșe amare, afine, zmeură, vișine, soc, brad, pin. În plus, am un coniac de Sibiel, acesta este brand proprietate”, a declarat localnicul. Spiritul comunității din Sibiel nu a putut fi trecut cu vederea, la standul domnului Stancă, poposind mai mulți locuitori din sat care s-au oprit, au povestit, au gustat din bunătăți și și-au urat de bine și de sănătate, așa cum în zona rurală se obișnuiește și astăzi. Aici, oamenii au răbdare, sunt zâmbitori, iar timpul parcă stă pe loc, vorba poetului: „Veșnicia s-a născut la sat”.
Produse hand-made realizate cu suflet
Produsele create manual sunt deosebite, fiecare are câte o poveste, iar bucuria creării unui astfel de produs este nemărginită pentru artiști. Sunt frumoase, dar artista își dorește să creeze produse care să fie și utile în gospodărie, astfel Ileana face produse cu suflet care să ajute gospodinele. „Încerc să realizez obiecte cât de cât utile pentru gospodăria oricui pentru că nimeni nu mai cumpără obiecte doar de decor, cum ar fi o lingură de lemn agățată pe perete. Așadar, realizez tăvi, blide, cuiere, obiecte decorative create înclusiv pe scoarță de copac”, a menționat Ileana Cristea. Artista realizează aceste opere de artă cu ajutorul mai multor tehnici, de la transferul de imagine până la pictura manuală.