Tărâmul tuberozelor merită descoperit! Prima localitate din România unde s-au cultivat tuberozele – o comoară ascunsă a județului Sibiu

La aproximativ 80 km de municipiul Sibiu, în satul Hoghilag, regăsești un mic colț de rai, numit „Tărâmul Tuberozelor“. Odată ce ai ajuns aici, ești răsplătit cu liniște, miresme bogate de flori și reconectare instantanee cu natura și toate bogățiile ei.

 

Douăzeci și unu de familii cultivă aici anual aproximativ 600.000 de fire de tuberoze. Sătenii îți deschid porțile din primăvară până în mijloc de septembrie, pentru a te bucura împreună cu ei de una dintre florile cu bogată tradiție și istorie locală. Porțile cultivatorilor sunt marcate cu plăcuțe gravate cu mici tuberoze albe. Astfel, poți ști că ești oricând binevenit în grădina lor pentru plantarea de bulbi, culesul florilor, dar și pentru a avea parte de tururi ghidate, ședințe foto, ateliere creative de parfumerie, precum și de bijuterie florală.

 

Seri parfumate de vară

 

Primarul Nicu Lazăr ne asigură că o vizătă în Hoghilag este de fiecare dată o experiență unică, deoarece îți taie răsuflarea atât de multă frumusețe, iar mirosul pare aproape ireal.

Fiecare dintre cultivatorii de tuberoze deţine în propria grădina trei plantaţii diferite de flori, tocmai pentru că planta înfloreşte o dată la trei ani. Cel mai prielnic moment când poţi admira o grădină de tuberoze este în jurul orei 19.00, pentru că acestea înfloresc doar seara şi cu precădere în luna august.

Tradiție de la sași

 

Primii cultivatori de tuberoze din România au fost câteva familii de saşi care s-au stabilit în Hoghilag în 1955 şi care care au adus bulbii din Ungaria. În această perioadă, culturile de tuberoze au existat numai în această zonă a Transilvaniei, deoarece saşii nu au vândut bulbi şi nici nu au transmis informaţii despre cultivarea plantelor. Timp de zece ani, toate florile din Hoghilag au fost vândute la piaţa din Braşov, iar ulterior, devenind rentabile, culturile s-au extins şi la alte familii. Bulbii de tuberoze au fost cumpărați şi de florari din Ploieşti. După Revoluție, culturile de tuberoze s-au extins şi în alte zone ale ţării, precum Craiova, Ilfov, Oradea, Cluj, iar floarea a devenit cunoscută în Muntenia sub denumirea de „chiparoasă“.

Încă din august 2016, de când s-a sărbătorit pentru prima dată „Noaptea tuberozelor“, în curtea bisericii evanghelice, mii de turiști au trecut pragul tărâmului de vis de la Hoghilag. Mândru de succesul tărâmului tuberozelor, precum și de pasiunea localnicilor pentru micile flori albe, Nicu Lazăr promite mai multe spații de cazare cochete pentru turiști și diversificarea experiențelor de petrecere a timpului liber.

„Aprozar“ onlinePlantațiile de tuberoze îți stau la dispoziție printr-un click. Accesând https://www.aprozarulvirtual.ro/aprozar/producatori/localitatea/hoghilag-13253, poți achiziționa tuberoze. Prețurile la vânzare sunt de aproximativ 2 lei/fir, plantele urmând a fi trimise oriunde în România. Cumpărându-le, îi ajuţi pe locuitori să ducă mai departe obiceiul cultivării florilor și, totodată, să duci mai departe povestea de pe tărâmul tuberozelor.

Dana MUNTEANU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura