Tânăra dirijoare Nil Venditti, în concert la Filarmonica sibiană

După debutul în forță, cu trei Concerte de Anul Nou desfășurate cu casa închisă, Filarmonica de Stat Sibiu continuă Stagiunea ”Beethovenescu” cu un concert simfonic la care orchestra sibiană va fi condusă de tânăra dirijoare Nil Venditti din Italia. Alături de muzicienii sibieni, pe scenă va mai urca violoncelistul Octavian Lup. Evenimentul va avea loc la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, joi, 16 ianuarie, și este organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

 

La vârsta de doar 26 de ani, Nil Venditti se bucură de aprecierea unor orchestre precum Orchestra Simfonică ”Bilkent”, Orchestra Filarmonicii din Slovenia și ”Orchestra della Toscana”, unde a fost numită dirijor principal invitat pentru stagiunea 2020-2021. Luna ianuarie 2020 îi aduce debuturi în Olanda și Elveția, asistând dirijori precum Marc Albrecht și Paavo Järvi. Pe lângă plăcerea de a dirija repertoriu classic Haydn, Mozart, Beethoven, Nil Venditti își deschide orizonturile către operă, având deja în palmares operele Cosi fan tutte, Nunta lui Figaro și Flautul Fermecat de Mozart, dar și opera lui Salieri Prima la musica poi le parole.

Programul concertului de la Sibiu include poemul simfonic ”Stepele din Asia Centrală” de Alexandr Borodin, Simfonia nr.1 în re minor de Serghei Rahmaninov și ”Concertul pentru violoncel și orchestră în mi minor” de Richard Addinsell. Pentru acesta din urmă, publicul se va reîntâlni cu solistul Octavian Lup.

Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, Octavian Lup a început studiul violoncelului la vârsta de 7 ani la Liceul de Muzică ”Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca.  În anul 2011 își perfecționează studiile la Conservatorul Național Superior din Paris. Actualmente este doctor în muzică și artist instrumentist al Operei Naționale din București.

Poemul simfonic “Stepele din Asia Centrală” a fost compusă de Borodin în anul 1880, cu ocazia aniversării a 25 de ani de domnie a ţarului Alexandru al II-lea. Lucrarea a fost executată la Sankt Petersburg, pe data de 8 aprilie 1880, sub conducerea orchestrală a lui Rimski-Korsakov. Dedicată lui Franz Liszt, lucrarea a devenit foarte repede populară în Occident, fiind dirijată de Théodore Jadoul în Belgia şi de Charles Lamoureux în Franţa (în 1884), figurând şi în programul Concertelor ruse de la Expoziţia universală de la Paris, din anul 1889.

Evenimentul face parte din Stagiunea 2019-2020 ”Beethovenescu”. 

 

asCULTă:

Alexandr Borodin – poemul simfonic – Stepele din Asia Centrală

Edward Elgar – Concert pentru violoncel și orchestră în mi minor, op. 85

Serghei Rahmaninov – Simfonia nr. 1 în re minor, op. 13

 

Biletele pentru acest concert pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia, Str. Cetăţii nr.3-5), de luni până vineri între orele 10:00-12:00 și 13:00-16:00 și online pe www.iabilet.ro. Prețul unui bilet este de 20, 30 sau 40 de lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de o reducere de 50%.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*