Tainele dragostei în satul românesc de altădată, incursiune fascinantă

Centrul Creației Junii Sibiului ne invită într-o incursiune fascinantă în lumea satului românesc de altădată, dezvăluind tainele formării cuplurilor și tradițiile legate de dragoste și căsătorie.
FOTO: Centrul Creației Junii Sibiului
Formarea cuplurilor. Relaţiile de dragoste şi căsătoria în satul românesc de altădată sunt strâns legate de adolescenţa tinerilor şi de trecerea lor la statutul de fecior, respectiv, fată de măritat. Intrarea în joc a fetei echivala cu dreptul de a lua parte la jocul duminical, la şezători, la clacă, la petrecerile organizate de sărbători de ceata de feciori etc.

Concomitent, pentru fiecare fecior, forma organizată a cetei era cadrul în care acesta se putea afirma, iar recunoaşterea înţelepciunii şi a bărbăţiei lui se făcea prin acordarea unui rang, a unei funcţii în cadrul cetei.

În localitatea sibiană Gura Râului, jocul duminical se ţinea în pavilion: „Pe la ora 3 veneam la joc; noi, ficiorii stăteam în <<pavilon>> şi chemam la joc fetele; ele stăteau pe pod. Jucam până la opt sara, apoi plecam acasă.”
Dragostea în lumea satului românesc – fapte şi concepţii din sec. XX
Activitatea CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu este posibilă cu finanțarea acordată de Consiliul Județean Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura