Sute de spectatori au participat la premiera BIS Teatru „Anotimpuri”

Compania independentă BIS Teatru a prezentat sâmbătă, 26 noiembrie 2022, de la ora 12:00 și de la ora 17:00, premiera spectacolului „Anotimpuri”, un spectacol pentru toate vârstele, scris și regizat de Bogdan Sărătean. Sala Etaj a Teatrului Gong Sibiu, a devenit neîncăpătoare pentru cei 300 de spectatori care au participat la unicele două reprezentații ale acestui spectacol.

Parte a proiectului cu același nume, finanțat de Consiliul Județean Sibiu și de către Primăria Municipiului Sibiu și inclus în programul cultural multianual „Scrisori pentru bunicii noștri”, cofinanțat de AFCN, spectacolul „Anotimpuri” i-a adus pe scenă, alături de artiștii BIS Teatru Claudiu Fălămaș, Bogdan Constantin, Andrada Grosu, Diana Cătănescu, Sabrina Bărbulescu, pe Rafaela Fernandez Samodaiev (vioară) dar și pe parte dintre copiii și seniorii instituționalizați din Sibiu. Textul spectacolului a fost inspirat de corespondența prin scrisori, purtată timp de patru anotimpuri de copiii și bunicii instituționalizați din Sibiu și de basmul „Uriașul care se iubea doar pe sine”, de Oscar Wilde.

„Sâmbătă, în 26 noiembrie, s-a împlinit un demers cu o mare încărcătură emoțională. Au urcat pe o scena de scândură, oameni cu vârste cuprinse între 3 ani și 88 de ani. Copii care preț de o clipă și-au întâlnit bunicii. Bunici care preț de o clipă le-au vorbit tuturor copiilor din lume. Doar scena îți poate oferi un astfel de privilegiu. Sâmbătă, în 26 noiembrie, mi-am adus aminte de ce am început să fac teatru, cândva demult, la o trupă studențească alături de o mână de visători împreună cu care voiam să schimbăm lumea înainte de a o cunoaște. Și ce bine că a fost așa! Demersul „Scrisori pentru bunicii noștri” împlinit în spectacolul „Anotimpuri” a fost posibil doar pentru că niște oameni au îndrăznit să viseze mai departe, acum, în 2022. În fața lor, mă înclin. Mă refer la nucleul BIS Teatru. Iar acești oameni i-au contaminat cu îndrăzneala lor inimoasă pe toți cei care ne-au fost alături. Lor, le mulțumim! Scenariul e inspirat de o poveste scrisă de Oscar Wilde în 1888. Care e mai mult decât o poveste, e o parabolă despre iertare, despre împăcare, despre mântuire. Și câtă nevoie avem cu toții, exact acum, în clipa asta, de acceptare, de toleranță, de privilegiul de putea ierta și de a fi iertat.” Bogdan Sărătean, fondator BIS Teatru.

Lansare de carte BIS Teatru în martie 2023

Proiectul „Anotimpuri” s-a încheiat o dată cu cele două reprezentații, ale spectacolului cu același nume, din 26 noiembrie 2022, dar programul cultural multianual „Scrisori pentru bunicii noștri” va continua până în primăvara anului 2023, când BIS Teatru va lansa un volum care va conține alături de scenariul spectacolului „Anotimpuri” și o parte dintre scrisorile copiilor și ale vârstnicilor. „Scrisori pentru bunicii noștri” este un program cultural multianual co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Caseta artistică a spectacolului „Anotimpuri”

Scenariul și regia: Bogdan Sărătean

Scenografia: Alexandra Budianu

Coregrafia: Mayatita Das

Cu: Claudiu Fălămaș, Bogdan Constantin, Andrada Grosu, Diana Cătănescu, Sabrina Bărbulescu și Rafaela Fernandez Samodaiev (vioară)

Cu participarea extraordinară a copiilor: Alin, Ana, Emilia, Emanuel, și Sonia Leia

și a seniorilor: Ioan Cismașiu, Dimitrie Cloțan

Voci (la radio): Cristina Ragos, Aneea Opriș, Bogdan Sărătean

Durata aproximativă: 55 minute

Spectacolul „Anotimpuri” este parte din programul cultural multianual „Scrisori pentru bunicii noștri”, cofinanțat de AFCN.

ANOTIMPURI este un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu (Agenda de Tineret) și de Primăria Municipiului Sibiu (Agenda Comunității).

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura