Proiectul Șura Culturală Gușterița s-a dezvoltat în ultimul an, fiind cunoscut în prezent de aproape toți sibienii.
Șura Culturală Gușterița este în fapt șura casei parohiale de lângă biserica ortodoxă din cartier. Proiectul dorește să întruchipeze ceea ce în Germania se numește o Gemeindehaus (casa comunității) și chiar mai mult. Inițiatorul proiectului, preotul paroh Alexandru Ioniță spune că a fost impresionat de ceea ce a văzut în Germania, unde bisericile au pe lângă ele măcar o sală, unde se poate mânca împreună, toalete, minim de confort și strictul necesar pentru o viață socială de după liturghie. Și-a dorit ca în Șura din Gușterița să poată face la fel, duminica, iar în timpul săptămânii să funcționeze după modelul unui Palat al Copiilor.
Deja acolo se fac activități pentru toate vârstele, deși Șura nu este gata. Proiectul este bine cunoscut și apreciat în oraș pentru concerte, piese de teatru, ore de robotică, instrumente, dansuri, tir cu arcul, limbi străine, dar încă nu s-a reușit finalizarea lucrărilor. Tot ce s-a construit până acum a fost făcut cu sponsori și proiecte de finanțare la care au aplicat inițiatorii proiectului. Parohia, cu veniturile primite de la credincioși de abia își poate plăti propriile taxe.
După cum ne-a declarat preotul Alexandru Ioniță, tot ceea ce s-a făcut până acum la Șura Culturală s-a făcut fără un plan bine pus la punct și dezvoltat pe etape. Astfel, dacă cineva a donat de exemplu faianța necesară pentru băi, aceasta a rămas depozitată deoarece nu exista liantul pentru ea și nici mâna de lucru pentru montaj. Practic tot ce s-a obținut a venit prin donații și sponsorizări, dar fără a urma un fir logic al lucrărilor.
În prezent ar mai trebui amenajate toaletele, băile și bucătăria. Suma totală de care ar fi nevoie pentru aceste lucrări urgente, în contextul în care iarna este foarte aproape, se ridică la aproximativ 5000 de Euro.
Mai mult, preotul Alexandru Ioniță spune că se gândește și la ce se va întâmpla cu Șura Culturală după finalizarea tuturor lucrărilor. El spune că are în proiect angajarea chiar și part-time a unui manager care să administreze activitățile care se vor desfășura aici cu cei mici. Dar pentru asta este nevoie să găsească finanțarea pentru plata salariului acelui manager. Preotul Alexandru Ioniță spune că prin voluntariat se pot face foarte multe lucruri bune, dar acestea sunt în general punctuale și este nevoie și de specialiști care să se ocupe de proiectul Șurii Culturale.
Pentru ca proiectul să continue în condiții bune este mare nevoie acum de ajutorul comunității. Astfel cei care vor să contribuie cu bani la acest proiect pot face donații în lei sau euro în conturile:
Cont lei RO80BTRLRONCRT0585118901
Contul este deschis la Banca Transilvania.