„Suntem o mare familie!“

De vorbă cu Gheorghe Florea, președintele clubului FC Avrig, despre decăderea și renașterea echipei locale de fotbal

gheorghe floreaEchipa de fotbal FC Avrig a renăscut din propria-i cenușă, precum legendara pasăre Phoenix, după doi ani de inactivitate. În mai puţin de trei luni de la noul debut, echipa a ajuns pe locul 2 în Liga a IV-a, după echipa municipalității sibiene. Conducerea clubului FC Avrig a fost preluată de fostul preşedinte, Gheorghe Florea, cel care în 2013 a dus echipa până în Liga a III-a. Inginer de meserie, Florea lucrează de 21 de ani în domeniul asigurărilor, însă marea lui pasiune rămâne FC Avrig, echipa pe care a creat-o alături de un grup de împătimiţi ai sportului-rege.

În exclusivitate pentru Mesagerul de Sibiu, Florea povesteşte ce a determinat desfiinţarea echipei FC Avrig în 2013, dar şi cum a renăscut echipa în vara aceasta.

Mesagerul de Sibiu: Aţi fost mereu alături de FC Avrig. Cum a luat naştere această echipă?

Gheorghe Florea: În 2007 am început un proiect pe care cu sprijinul Primăriei l-am dus, de la o echipă nou înfiinţată, cum era atunci, până în Divizia C. Am fost un grup de vreo cinci oameni care am înfiinţat şi am susţinut financiar echipa, dar ne sprijinea şi Primăria. În fotbal sunt cheltuieli destul de mari: echipament, jucătorii, deplasări etc. Noi am început pe un teren care semăna mai mult cu un maidan şi am reuşit să ajungem departe.

Am început proiectul cu FC Avrig ca o asociaţie sportivă privată şi am avut un contract de colaborare cu Primăria, deoarece Consiliul Local, prin Primărie, ne-a sprijinit financiar. După aceea, în momentul în care am promovat, noi nu am mai reuşit să susţinem financiar echipa, deoarece costurile au început să fie foarte mari, aşa că prin 2013 am predat echipa. A fost preluată de Primărie şi Consiliul Local Avrig, s-a schimbat deci acţionariatul. Apoi echipa a mai desfăşurat activitate competiţională aproximativ o jumătate de an, dar, din lipsă de fonduri, în cele din urmă s-a desfiinţat.

echipa FC AvrigMesagerul de Sibiu: Ce s-a întâmplat atunci?

Gheorghe Florea: În 2013, am dus un baraj de promovare la Slatina, cu Hidroelectrica Rm. Vâlcea. Am câştigat… a fost un meci memorabil pentru noi toţi. În momentul în care am câştigat, se punea problema dacă există forţa financiară să mergem mai departe sau să rămânem unde eram, în Liga a IV-a. O parte din Consiliul Local, din susţinătorii de atunci ai echipei, au dat speranţe oamenilor că se pot strânge bani pentru a merge mai departe, în Divizia C. Eu îmi cunoşteam limitele, ştiam că nu puteam susţine financiar echipa, nu puteam  merge mai departe. M-am retras şi, după cum spuneam, am predat „ştafeta” Primăriei. Dar, după aceea, echipa suferit o serie de înfrângeri. În fotbal, rezultatele te ţin în viaţă, iar echipa nu a mai avut rezultate. S-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat.

Mesagerul de Sibiu: Cum s-a ajuns la reînfiinţarea echipei după doi ani de pauză?

Gheorghe Florea: Anul acesta, la iniţiativa d-lui secretar al Primăriei, Mircea Grancea, şi a d-lui viceprimar, Daniel Cermonea, echipa a fost reînfiinţată. Ştiind că eu m-am ocupat şi înainte de echipă, mi-au propus să preiau din nou funcţia de preşedinte şi să ne reîncepem activitatea. La început, trebuie să recunosc, am fost ezitant. A fost, totuşi, o pauză de doi ani şi e greu să reporneşti totul, să o iei practic de la capăt. Dar, în cele din urmă, am acceptat şi am luat aproape totul de la zero. În august ne-am apucat serios de treabă. Acum e altceva, deoarece avem baza sportivă amenajată, condiţiile sunt altele. Ne-au sprijinit mult şi dl. viceprimar şi dl. secretar şi am reuşit: avem din nou echipă de fotbal. Cred că acum, Avrigul, măcar în privinţa fotbalului, se compară cu celelalte oraşe din judeţ.

Mesagerul de Sibiu: Cât de dificil a fost să o luaţi de la capăt?

Gheorghe Florea: Am luat-o de la zero. Am adus o parte din conducerea tehnică pe care am avut-o la fosta echipă. I-am convocat pe antrenorii Ştefan Mereş şi Vasile Comăneanu – care în  perioada aceasta de pauză, nemaiavând activitate la Avrig, a fost la Racoviţa și s-a ocupat acolo de o echipă care, între timp, din lipsă de resurse financiare s-a restructurat. Eu le-am dat mână liberă să-şi strângă jucătorii, să-şi facă echipa. Majoritatea jucătorilor sunt cei „crescuţi” de noi la fosta echipă, dar şi alţi localnici. Din fericire, primim sprijin şi din partea oamenilor iubitori de fotbal din zonă. Oamenii se bucură pentru faptul că avem echipă, vin la teren, trăiesc intensiv fiecare meci, fiecare moment de bucurie sau de dezamăgire alături de jucători. Şi asta e foarte important!

Mesagerul de Sibiu: Cât a evoluat echipa în aceste două-trei luni de la reînfiinţare?

Gheorghe Florea: Acum jucăm în Liga a IV-a, liga judeţeană. Am început greoi, dar am ajuns pe locul 2, în condiţiile în care în această ligă au fost 16 echipe, acum au rămas 12. Pe primul loc e echipa Primăriei Sibiu, singurii care în momentul acesta sunt deasupra noastră, dar au şi alte resurse, antrenor profesionist etc.

Mesagerul de Sibiu: Cum reuşiţi să îi motivaţi şi să îi răsplătiţi pe jucători?

Gheorghe Florea: Jucătorii noştri joacă efectiv din pasiune şi dăruire. Ei nu primesc bani, prime etc. Noi reuşim să le asigurăm echipamentul, deplasările, o apă, un suc şi atât. Joacă de plăcere şi sunt mândri să reprezinte Avrigul. În momentul acesta, avem legitimaţi cu acte în regulă 22 de jucători la echipa de seniori şi 20 la echipa de juniori. Ca să putem desfăşura activitate în Liga a IV-a, trebuie să avem şi echipă de seniori şi de junior.

În fotbal este necesar să investeşti. Ai nevoie de bani, dar banii nu sunt suficienţi. E nevoie de oameni care să pună suflet. Asta înseamnă să fii aproape de jucători, să te deplasezi cu ei la meciuri, să-i susţii, să-i încurajezi. Noi, de exemplu, suntem ca o mare familie. Nefiind interese financiare la mijloc, satisfacţiile noastre sunt de alt fel: pasiunea pentru fotbal, victoriile, atmosfera care se creează la fiecare meci. Eu, personal, tot ceea ce fac, fac voluntar. Pentru fiecare meci, sau de câte ori e nevoie, îmi folosesc resursele proprii. Nu am nevoie de nimic. Acum încerc să mai cooptez nişte oameni, să mai obţin nişte sponsorizări să ne putem îmbunătăţi activitatea.

Mesagerul de Sibiu: Pe ce resurse financiare vă bazaţi la ora actuală?

Gheorghe Florea: Consiliul Local Avrig, prin Primăria Avrig, a alocat un buget de 70.000 de lei pentru anul acesta, pentru Clubul Sportiv FC Avrig, pentru ambele echipe, de juniori şi seniori, în condiţiile în care noi a trebuit să începem totul de la capăt, deci au fost cheltuieli mai mari decât într-un an cu continuitate. De exemplu, anul acesta am avut de legitimat jucătorii, de achiziţionat şi inscripţionat echipamentele, mingile etc.

Chiar acum am comandat un set de echipament complet de prezentare, începând de la echipament de joc, trening, geacă de ploaie, haină pentru antrenament pe condiţiile acestea de temperaturi scăzute etc. Şi am fost surprins să văd ce entuziasmaţi au fost toţi jucătorii să primească echipamente noi. Sâmbăta trecută, pe teren, zburdau de fericire! Măcar atât să le putem oferi, dacă oricum satisfacţii financiare nu au cum să aibă.

Mesagerul de Sibiu: Care este obiectivul pe care vi l-aţi propus cu echipa?

Gheorghe Florea: Mie nu îmi place să pierd. Tot ceea ce am făcut în viaţă mi-a reuşit, pentru că mereu mi-am propus obiective realiste. Obiectivul nostru, pe care l-am stablit încă de când m-am întors la echipă, a fost să terminăm pe unul din primele trei locuri din Liga a IV-a, chiar dacă suntem o echipă aflată la început. Pare un obiectiv îndrăzneţ pentru o echipă care activează de abia de două-trei luni, dar am demonstrat că este realizabil. Suntem pe locul 2 deocamdată şi vrem să terminăm pe acest loc. Până acum, din nouă meciuri jucate, am câştigat detaşat șase.

Mesagerul de Sibiu: Aveţi şanse să ajungeţi în Liga a III-a?

Gheorghe Florea: Echipa a mai fost în Liga a III-a şi am văzut că în această ligă sunt cheltuieli foarte mari. Avrigul, în acest moment, e sub oraşele din judeţ şi ca dezvoltare economică şi ca infrasctructură, aspect, tot. Ca să ţintim noi, cei din Avrig, la Liga a III-a nu e un plan realist deocamdată. Acum în oraşul nostru sunt o mulţime de lucruri care trebuie făcute. Deşi echipa noastră este capabilă să ajungă în Liga a III-a, financiar nu ne permitem. Acest oraş nu îşi permite. Are sau ar trebui să aibă alte priorităţi. Susţin trup şi suflet această echipă, fotbalul, sportul în general trebuie să existe în acest oraş, tinerii trebuie să aibă alternative, să poată practica un sport, dar trebuie să ne cunoaştem limitele. Iar, pentru noi, limitele sunt impuse de partea financiară. Cel puţin pentru anul acesta. La anul, vom vedea ce se va mai întâmpla. Dacă la anul acest oraş va fi pus la punct, modernizat, apoi putem şi noi să emitem pretenţii. Din fericire, în fotbal suntem de la egal la egal cu celelalte echipe ale oraşelor din judeţ. Ne putem compara, lejer, cu orice echipă. Am câştigat cu 5-0 în deplasare cu Voinţa Sibiu. Asta înseamnă că avem o echipă bine pregătită. Dar nu ne permitem să ţintim prea sus, pentru că ne trebuie bani mulţi. Şi deocamdată preferăm ca banii publici să fie cheltuiţi pentru investiţii folositoare tuturor cetăţenilor acestui oraş. Apoi, după ce aceste lucruri necesare în oraş vor fi realizate, ne stabilim şi noi target clar Liga a III-a.

A consemnat Margareta LUPU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura