Clădirea secției clinice Pneumologie 1 din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu a fost complet renovată și modernizată, valoarea investiției fiind cifrată la 3,71 milioane de lei.
Fondurile au fost alocate de către Consiliul Județean Sibiu. Proiectarea și execuția lucrărilor au fost realizate de asocierea SC Construcții SA – SC Sfera CON SRL. Recepția oficială a Pavilionului I a avut loc ieri, 20 decembrie. La eveniment au participat ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean, Sebastian Dotcoș, administratorul public al județului, Vasile Spinean, directorul CJAS Sibiu, și Gabriel Budescu, directorul DSP Sibiu.
Reabilitarea a presupus lucrări importante de arhitectură a clădirii, precum și refacerea integrală a instalațiilor electrice, termice, de oxigen, sanitare și de canalizare. Totodată, au fost înlocuite instalațiile de hidranți interiori, de oxigen, imobilul fiind prevăzut cu instalații pentru ventilație. Saloanele şi spaţiile ce le deservesc au fost reabilitate din punct de vedere igienico-sanitar. În total, în acest imobil sunt 22 de saloane, cu 55 de paturi. Fiecare salon a fost amenajat cu grup sanitar propriu, fiind dotat cu mobilier şi echipamente conform normelor în vigoare. La nivel structural, au avut loc lucrări de reparare a şarpantei şi învelitorii, cu înlocuirea parțială a jgheaburilor şi burlanelor şi legarea acestora la reţeaua de canalizare pluvială. Tâmplăria exterioară din lemn a fost înlocuită, iar faţadele au fost reabilitate termic, ulterior fiind refăcute finisajele exterioare. De asemenea, tâmplăria interioară a fost înlocuită, iar finisajele interioare aduse la standardele prevăzute de legislaţia în vigoare. Totodată, rețelele de apă şi canalizare au fost înlocuite în totalitate. Instalaţia de oxigen, racordată la staţia de oxigen existentă în incinta ansamblului, a fost reconfigurată şi înlocuită, fiind prevăzută să alimenteze cu oxigen fiecare loc de pat al pavilionului 1 după reabilitare. Instalaţia electrică a imobilului a fost refăcută în totalitate. Pe lângă asigurarea sistemelor de iluminat, fiecare pat beneficiază de priză şi sonerie.
Dotarea cu mobilier a costat peste 137.500 lei, sumă din care s-au achiziţionat: 55 de paturi, noptiere, vestiare pentru pacienţi, mese, cuiere, scaune, rafturi metalice şi dulapuri metalice. De asemenea, sala de aşteptare beneficiază de 11 banchete noi.
Pavilionul a fost dotat cu un aparat de radiologie nou, în valoare de peste 700.000 lei. Cinci aparate medicale necesare pentru secțiile Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu au fost achiziționate în urma economiilor rezultate din modernizarea Pavilionului I. Este vorba despre un videobronhoscop, un analizor automat de imunologie, un concentrator de oxigen portabil, un autoclav și un polisomnograf. Valoarea acestora este de 372.162 de lei.
În cadrul secției își desfășoară activitatea o echipă formată din patru medici primari și 17 asistenți medicali. „Modernizarea pavilionului în care funcționează Secția Pneumologie I este extrem de importantă pentru creşterea calităţii serviciilor oferite în spitalul nostru. De acum înainte, pacienții care vor fi îngrijiți în această secție vor beneficia de confort sporit, astfel încât recuperarea lor să se facă în condiții cât mai prielnice. Mulțumim Consiliului Județean pentru că ne-a sprijinit financiar în realizarea acestei investiții și pentru că ne-a dat posibilitatea ca suma economisită după reabilitarea imobilului să poată fi folosită pentru achiziția de aparatură performantă pentru întreg spitalul”, a declarat Cristian Roman, managerul unității.
DANIELA CÎMPEAN | președinte Consiliul Județean: „Creșterea calității actului medical este o preocupare constantă pentru Consiliul Județean Sibiu. Reabilitarea Pavilionului I al Spitalului de Pneumoftiziologie reprezintă încă un pas spre atingerea acestui deziderat, dar și spre oferirea unor condiții optime atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical al spitalului. Adresabilitatea extinsă și la județele limitrofe confirmă că și pașii de până acum au fost făcuți în direcția corectă și că profesionalismul cadrelor medicale și eficiența tratamentelor medicale sunt de necontestat.“
Georgiana CHIȚIA