Suflu nou la IȘJ Sibiu

Cu patru decenii în slujba învățământului sibian, Monica-Adriana Munteanu își dorește ca „școala să devină locul în care copiii se simt bine“

Monica-Adriana Munteanu a preluat frâiele Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, după o experiență de 40 de ani în domeniul educației. „Eu nu am ars etape, am parcurs toate etapele”, spune noul inspector școlar general.

Noul lider al IȘJ Sibiu are vechime în sistemul educațional începând din 1980, anul în care a terminat Liceul Pedagogic și a devenit învățătoare. După 10 ani de predat elevilor din ciclul primar, a obținut un post de institutor metodist. „Am făcut practică pedagogică cu sute de viitoare cadre didactice, iar în paralel mi-am urmat studiile de institutor preprimar-primar”, dezvăluie Monica Munteanu.

 

Psihologia – marea pasiune

Dorind să-și urmeze pasiunea, a început studiile la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. În aceeași perioadă, Monica-Adriana Munteanu a urmat Școala de psihodramă clasică, specializându-se ca psihoterapeut. „Am avut marea bucurie să dau licența cu Gianni Boria, discipolul lui J.L.Moreno, cel care a pus bazele terapiei de grup psihodramă clasică”, spune inspectorul general.

Mentor de dezvoltare profesională

Ulterior, Monica-Adriana Munteanu a devenit formator, evaluator de manuale și a fost mentor de dezvoltare profesională în primul proiect finanțat de Guvern și de Banca Mondială. Inspectorul povestește că acea perioadă a fost una frumoasă, dar solicitantă, deoarece a început cursurile cu învățătorii și profesorii din zona rurală, iar „biroul“ său s-a mutat în școlile din comunele județului Sibiu. Din anul 2008 a debutat ca profesor consilier școlar, iar în anul 2009 – evaluator extern,  membru în Registru unic ARACIP.  În 2019 a devenit Inspector școlar – limba chineză, cu atribuții în fișa postului pentru grădinițele și școlile private.

Una dintre cele mai mari realizări

„În perioada în care am fost la Pedagogic, am reușit cu toate resursele mele și cu toate rezistențele de atunci să ofer o alternativă educațională în sistemul de stat. Așa am adus alternativa Step-by-Step”, arată Monica Munteanu. În acest mod și-a atins scopul de a dezvălui cadrelor didactice că există și alt mod de predare, iar procesul de învățământ se poate face și altfel.

O nouă viziune

Numirea în funcție a unui nou inspector școlar general, aduce și o altă viziune asupra învățământului din județ. „Îmi doresc ca școala să devină locul în care copiii se simt bine. Dacă elevii se simt bine, e clar că așa se simte și dascălul”, e convinsă Monica Munteanu. Noul conducător al IȘJ Sibiu vrea să transforme școala într-un loc prietenos, atât pentru beneficiarii sistemului de învățământ, cât și pentru cadrele didactice. Dată fiind situația actuală, Monica-Adriana Munteanu sfătuiește profesorii să descopere în Curriculum Național, la fiecare disciplină, competențele pe care le pot forma prin metoda de lucru online și să dezvolte procedee de predare accesibile, „deși învățământul online este cronofag și energofag“.

Domnia sa a ținut să precizeze că, în contextul pandemiei, schimbările care au loc la nivelul sistemului educațional nu țin de Inspectoratul Școlar Județean, ci de instituțiile specializate în domeniul sănătății.

 

Tablete distribuiteAcțiunea de distribuire a tabletelor s-a finalizat. Au ajuns la elevii sibieni 5.771 de tablete, pe baza cererilor depuse. Din numărul total, au fost constatate defecțiuni la 14 tablete, iar 9 nu aveau semnal. Au rămas pentru redistribuire 592 de gadget-uri, operațiunea având să se desfășoare chiar ieri.  

Ștefana BABA

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*