Studiu: Un sfert din populația României trăiește în orașe „smart”

Peste 25% dintre români locuiesc într-un oraş care are în plan, în derulare sau deja finalizat cel puţin un proiect Smart City, potrivit unui studiu de profil.

foto: I. Visa

Pe baza surselor publice care au acoperit subiectul pe parcursul ultimului an, a informaţiilor furnizate de primării, companii şi a interviurilor efectuate, 38 de oraşe mari, medii şi mici din ţară au, în faza de plan, în derulare sau deja finalizate peste 200 de proiecte tip Smart City, se arată în studiul integratorului de soluţii inteligente la cheie Vegacomp Consulting, citat de AGERPRES.

Lista oraşelor înscrise în cursa Smart City este într-o continuă evoluţie şi include municipalităţi precum Alba Iulia, Arad, Bacău, Balş, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Bumbeşti-Jiu, Călăraşi, Cernavodă, Comăneşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Deva, Fălticeni, Galaţi, Giurgiu, Gura Humorului, Iaşi, Mangalia, Mioveni, Mizil, Moineşti, Oradea, Piatra Neamţ, Reşiţa, Seini, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Târgu Neamţ, Târnăveni, Timişoara, Târgu Bujor şi Tulcea.

„Oraşele din listă însumează, conform ultimului recensământ, o populaţie de peste 5,631 milioane, iar faptul că peste un sfert din populaţia României trăieşte într-un oraş ce deja păşeşte în epoca Smart City ne bucură. Pe de altă parte, vedem şi potenţialul uriaş al acestor soluţii, dacă luăm în calcul atât populaţia totală, cât şi populaţia urbană rămasă neacoperită ori locuitorii din oraşele cu proiecte Smart City ce încă nu se află în raza imediată a acestor beneficii”, spun realizatorii studiului.

Proiectul SMART CITY SIBIU urmărește promovarea soluțiilor inteligente pentru generarea și consumul de energie electrică, precum și gestiunea eficientă a consumului de electricitate și căldură în anumite zone pilot ale Sibiului. Proiectul are o arhitectură modulară, care permite dezvoltarea pas cu pas până la atingerea completă a scopului global. O platformă centrală va monitoriza și orchestra un număr mare de aplicații.

Proiectele Smart City identificate au fost segmentate în şase categorii – Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living şi Smart Governance, clasificate în concordanţă cu raportările recente ale UE. Vegacomp Consulting a realizat, în funcţie de categoria sau categoriile bifate de fiecare proiect în parte, un clasament naţional al verticalelor.

Lideră este categoria Smart Governance, acoperită de 49 de proiecte, urmată îndeaproape, pe poziţia secundă, de Smart Living, cu 48 de proiecte. Locul al treilea este împărţit, la egalitate, de Smart Economy şi de Smart Mobility, fiecare cu 46 de proiecte în plan, în curs de implementare sau deja livrate. La distanţă urmează Smart Environment, cu 19 proiecte, şi Smart People, cu 13 iniţiative.

Soluţiile Smart City identificate şi în România, dar în acelaşi timp, scalabile la nivel mondial includ iluminatul stradal, Smart Parking, monitorizarea video şi furnizarea de servicii publice de WiFi, urmate, pe termen mediu, de sisteme de management al traficului, management al deşeurilor şi diferiţi senzori, cum ar fi cei de mediu, folosiţi pentru monitorizarea calităţii aerului.

Printre oraşele care îmbrăţişează soluţiile Smart City atât într-un mod inovator, cât şi acoperitor la nivelul locuitorilor, se află Seini, singurul oraş independent energetic din România, Târgu Neamţ, care a amplasat pe întreaga sa suprafaţă iluminatul public cu LED, dar şi Gura Humorului, cu acoperire integrală cu servicii publice WiFi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura