„STUDENȚII SIBIENI CUCERESC ORAȘUL” – ZIUA 7

Press Con. Microstagiunea ULBS  (2)
Microstagiunea„Studenții sibieni cuceresc orașul”se încheie duminică, 11 octombrie 2015, cu două spectacole și o festivitate de premiere.

De la ora 17:00, pe scena Sălii Studio a Casei de Cultură a Sindicatelor, Veronica și Cătălin Pătru ne propun o adaptare a textului semnat de dramaturgul britanic Shelagh Delaney, Gustul mierii, o piesă de debut, scrisă în 1956, pe când autoarea avea doar 18 ani. Jo, o adolescentă ambițioasă, se află în fața unui eveniment care îi va schimba viața: o sarcină nedorită. Alături îi stau Helen, o mamă opresivă, cu apetit pentru alcool și mult mai tânărul Peter, care devine noul și „iubărețul” său tată vitreg, și Geoffrey, care îi arată că adevărata afecțiune poate apărea de unde nu te aștepți. Gustul mierii, un succes de box-office al anilor ‘50, face parte dintr-o mișcare culturală care a revoluționat teatrul britanic la acea vreme și pune în discuție diferențele de clasă, rasă, gen și orientare sexuală de la mijlocul secolului al XX-lea. Eroii săi sunt prezentați ca „tineri furioși” ai clasei mijlocii, care trăiesc în condiții mizere, au resentimente față de mediocritatea și ipocrizia lumii din care fac parte și luptă pentru integritate personală. Într-o producție cu accente tragi-comice, dar și cu o interpretare actoricească dinamică asigurată de studenții Departamentului de Artă Teatrală din ULBS (Ioana Cosma, Oana Marin, Claudiu Urse, Valeriu Iarca și Iustinian Turcu), vom trăi alături de Jo cea mai mare aventură a vieții sale, la capătul căreia ea va învăța ce înseamnă dragostea, sexul și maternitatea, să sfidezi și să ai curaj și, mai ales, ce înseamnă să „fii tu însuți/însăți“.

De la ora 19:00, pe scena Teatrului Național „Radu Stanca”, este programat un spectacol modern după un text clasic – Romeo și Julieta, o producție realizată de Bogdan Sărătean pentru ediția din 2013 a Festivalului Shakespeare de la Essen (Germania). Romeo și Julieta nu este doar o poveste de iubire. Este povestea unui blestem și a felului în care cei morți trăiesc în continuare printre noi și ne determină acțiunile și deciziile.„Sunt o jucărie în mâna sorții”, rostește Romeo în Actul 3, odată ce Moartea devine parte din cea mai povestită istorie de iubire din toate timpurile.Este cronica unor morți anticipate, presimțite, căci moartea este unicul mod în care flama unei „astfel de iubiri mistuitoare” poate fi stinsă, iar Mercutio nu va avea liniște până când blestemul său nu se va împlini.Cât despre noi, bieți muritori, care avem orgoliul de a spune o poveste atât de veche și de cunoscută, putem doar spera să ne molipsim puțin de ea, atât cât să fim mai bogați lăuntric, atunci când privim către lume. Și să acceptăm, nu fără luptă, că oricât ne-am strădui să descoperim realități și metode teatrale noi și moderne, nu suntem altceva decât jucării în mâna sorții.Distribuția: Anton Balint, Paul Bondane, Claudiu Fălămaș, Andrada Grosu, Alexandru Malaicu, Oana Marin, Iulia Popa, Tudor Răileanu, Călin Roajdă, Maria Soilică, Alexandra Șerban.

De la ora 21:00, după spectacolul Romeo și Julieta, este programată Festivitatea de închidere și premiere, în timpul căreia vor fi acordate trei distincții: Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai bună actriță și Premiul pentru cel mai bun actor.

Proiectul ”Studenții sibieni cuceresc orașul”, desfășurat între 5 și 11 octombrie 2015, este realizat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală și CAVAS (Centrul de Cercetări Avansate în Artele Spectacolului). Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

Radu Nechit, coordonator PR,
Departamentul de Artă Teatrală, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura