Studenții sibieni au cucerit orașul

În perioada 4-9 octombrie s-a desfășurat la Sibiu cea de-a doua ediție a festivalului „Studenții sibieni cuceresc orașul. Microstagiunea școlii de teatru sibiene”.

Timp de șase zile, scenele Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, scena Sălii parter a Teatrului pentru Copii și Tineret „Gong”, Sala Albastră a Casei de Cultură a Studenților și Studioul de teatru CAVAS au găzduit cele șase spectacole ale microstagiunii: “Familii”, de Eugen Jebeleanu, „Viaductul”, regia Anca Bradu, „#minor”, de Bogdan Georgescu, „Dawn Way” regia Veronica și Cătălin Pătru, „Rezistență” (Happening), de Ioana Jucan și „Antisocial”, de Bogdan Georgescu (prezentat în afara concursului). 28 de studenți și șapte proaspăt absolvenți ai Departamentului de Artă Teatrală au urcat pe scenele de teatru din Sibiu și au interpretat nu mai puțin de 72 de personaje.

Premii şi premianţi

Microstagiunea s-a încheiat cu Gala de decernare a premiilor, când juriul, format din Raluca Rădulescu, critic de teatru și jurnalist cultural, prof.univ.dr. Livia Ilie, prorector al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și Alexandru Ion, actor și manager cultural, co-președinte al Festivalului Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, a acordat premiile pentru cel mai bun actor, cea mai bună actriță și cel mai bun spectacol. Astfel, premiul pentru cel mai bun actor a fost acordat lui Iustinian Turcu, student în anul I master – Arta interpretării caracterelor dramatice. În cadrul microstagiunii, publicul a avut șansa să îl urmărească în spectacolele Familii, de Eugen Jebeleanu și Viaductul, regia Anca Bradu. „Este evident că sunt bucuros că am primit premiul pentru cel mai bun actor. Orice titlu primit este întotdeuna binevenit. Cea mai mare bucurie ar fi să aud că am reușit să modific ceva în sufletele oamenilor care au venit să ne vadă. Mulțumesc regizorilor Eugen Jebeleanu și Anca Bradu pentru că mi-au oferit încrederea lor și că m-au pus în valoare. Mulțumesc colegilor că m-au suportat. Fără ajutorul și susținerea lor poate nu se întâmplau lucrurile așa. La finalul ediției trecute, Ofelia Popii i-a spus câștigătorului aceluiași premiu să se bucure din plin pentru că nu durează mult. Eu unul, o să mă bucur cât pot de mult”, a declarat Iustinian Turcu, fericitul câștigător al premiului.

Nominalizaţi

Ceilalți doi nominalizați pentru premiu au fost Ștefan Tunsoiu (actor în spectacolele Familii, de Eugen Jebeleanu, Viaductul, regia Anca Bradu și Dawn Way, regia Veronica și Cătălin Pătru) și Alexandru Udrea (actor în spectacolul #minor, de Bogdan Georgescu).Premiul pentru cea mai bună actriță i-a fost acordat Gabrielei Pîrlițeanu, și ea studentă în anul I master – Arta interpretării caracterelor dramatice. Gabriela a jucat în spectacolele Familii, de Eugen Jebeleanu, Viaductul, regia Anca Bradu și #minor, de Bogdan Georgescu. „Cuvintele de mulțumesc merg cu siguranță către teatru, facultate, regizori, profesori, colegi, echipele tehnice și, nu în ultimul rând, organizatorilor microstagiunii – aceste furnici care lucrează continuu pentru ca totul să fie bine. Noi, studenții, avem șanse – multe și frumoase. Lucrăm într-un mediu profesionist încă din facultate și asta nu poate fi decât îmbucurător. Aștept cu mare drag proiectele viitoare”, a spus Gabriela Pîrlițeanu la finalul Galei.

Cel mai bun spectacol

Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost câștigat de echipa producției #minor, de Bogdan Georgescu. Regizorul este la al doilea premiu din istoricul microstagiunii școlii de teatru sibiene.  Antisocial, spectacolul câștigător al aceluiași premiu în ediția de anul trecut, este prima parte a trilogiei #CâtDeDeparteSuntemDePeșterileDinCareAmIeșit, continuată anul acesta de spectacolul #minor. „Felicitări în primul rând studenților organizatori pentru profesionalismul și calitatea muncii lor ca viitori manageri culturali. Felicitări tuturor participanților. Vreau să mulțumesc întregi echipe, atât actorilor, cât și echipei tehnice, de la lumini, sunet, proiecții, dar și managerului proiectului – vă mulțumesc pentru creativitatea, pasiunea și încrederea voastră”, a transmis Bogdan Georgescu.

Din distribuția spectacolului fac parte: Vladimir Petre, Gabriela Pîrlițeanu, Maria Soilică, Alexandru Udrea (Raj) și Claudiu Urse, iar asistența de regie este semnată de Vlad Bacalu.

Atmosferă unică

„Mă bucur foarte tare că am fost aici. Am văzut o efervescență a acestei microstagiuni și îmi pare bine că se întâmplă lucrurile astea care au în centru studenții. Am fost și eu student nu foarte de mult și fiecare prilej prin care puteam să ne manifestăm era foarte bine primit și îmi pare că așa este și aici. De asemenea, vibe-ul orașului Sibiu contribuie din plin la această manifestare  și e un lucru foarte frumos ce se întâmplă aici. M-ar bucura mult să văd că în viitor acest proiect va continua și, mai mult, va crește, a declarat Alexandru Ion, membru al juriului la finalul microstagiunii”. Microstagiunea „Studenții sibieni cuceresc orașul” a fost organizată de studenții  Departamentului de Artă Teatrală a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și CAVAS (Centrul de Cercetări Avansate în Artele Spectacolului).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura