Traficul rutier de pe Calea Dumbrăvii, Semaforului, Maramureșului, Constituției, Șaguna, Bâlea și Șoseaua Alba Iulia afectează aproape 7.000 de sibieni care sunt expuși zilnic la un nivel al zgomotului mai mare decât limita admisă.
Alte 800 de persoane sunt afectate de traficul feroviar, în fiecare zi, iar circa 1.200, de traficul aerian. Aceste date reies din măsurătorile realizate de Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu.
APM Sibiu continuă monitorizarea
Problema majoră a municipiului Sibiu este dată de numărul de autovehicule aflat în continuă creştere, dar şi de reţeaua stradală existentă, gândită pentru un trafic auto mult mai mic. Pentru gestionarea acestor probleme, s-au impus măsuri de reducere a zgomotului prin planul de acţiune pentru reducerea zgomotului ambient: diminuarea traficului de tranzit pe drumurile nou construite, respectiv separarea traficului local de cel de tranzit, optimizarea liniilor de transport în comun, schimbarea stratului de uzură stradal, restricţionarea parcărilor din zona centrală. Aceste măsuri trebuie puse în practică de Primăria Sibiu. „Continuăm monitorizarea conform graficului stabilit, pentru a ne asigura că nu sunt depăşiri ale nivelului de zgomot maxim admis. În cazul în care vom constata depăşiri, vom informa factorii de decizie şi vom dispune, în consecinţă, şi măsuri. Laboratorul APM Sibiu a realizat în anul acesta șase expertize, a participat la o contra expertiză şi a făcut opt măsurători sonometrice, contra cost, pentru operatori economici şi persoane fizice, conform legislaţiei în vigoare. Tariful unei măsurători este de 150 de lei”, afirmă Bogdan Gheorghe Trif, directorul executiv al APM Sibiu.
O problemă de sănătate acută
Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu monitorizează permanent nivelul de zgomot din judeţul Sibiu. Zgomotul, ca factor poluator, provine în principal de la mijloacele de transport, din industrie, dar şi de la unele activităţi desfășurate de către cetăţeni. În 2015 s-au efectuat 240 de măsurări momentane ale nivelului de zgomot ambient, conform planificării anuale de monitorizare a factorilor de mediu. Măsurătorile s-au efectuat cu sonometrul performant aflat în dotarea laboratorului APM Sibiu, în principalele intersecţii şi pe arterele cu trafic intens din Sibiu, Mediaş şi Copşa Mică. Conform legislaţiei, APM Sibiu a analizat și evaluat harta de zgomot a orașului Sibiu, la elaborarea căreia s-au luat în considerare sursele majore din oraș: trafic rutier, feroviar, aerian și activitățile industriale, pentru fiecare sursă întocmindu-se o hartă strategică de zgomot care evidențiază numărul de locuitori din zonele expuse unui nivel de zgomot peste limita admisă.