Nu mai puţin de 12 E-uri într-un singur sortiment de crenvurşti – asta au arătat analizele făcute de specialişti.
În plus, tipurile de aditivi au crescut cu 130%, arată analizele.
E-urile din crenvurștii de pui s-au menținut, în România, la același nivel din anul 2009, dar aditivii și cantitatea de sare, în schimb, au crescut.
InfoCons a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip crenvurști de pui în perioada 2009 – 2022.
„Opt din 10 mărci de crenvurşti pentru copii ar trebui să nu fie folosite pentru hrana acestora”, a spus Costel Stanciu, de la Asociaţia Pro consumatori, vineri, la Antena 3.
În total, pe parcursul anilor, 90 de produse tip crenvurști de pui au făcut obiectul studiilor.
În ceea ce privește conținutul de aditivi alimentari, s-a constatat o menținere a numărului mediu de E-uri, după o fluctuație în perioada 2015-2018.
– 5 E-uri în studiul din 2009
– 6 E-uri în studiul din 2015
– 7 E-uri în cazul studiul din 2017
– 6 E-uri în 2018
– 5 E-uri în studiul din 2022.
Cel mai mare număr de E-uri într-un singur produs tip crenvurști de pui a fost identificat în studiile din anii 2017 și 2018, regăsindu-se 12 E-uri într-un singur produs, iar cel mai mic număr de E-uri a fost identificat în studiul din acest an, respectiv 2 E-uri.
A fost identificată o creștere a tipurilor de aditivi identificați în produsele tip crenvurști de pui:
– 10 tipuri de aditivi identificați în 2009
– 16 tipuri de aditivi identificați în 2015
– 21 de tipuri în 2017
– 15 tipuri în 2018
– 23 de tipuri în 2022.
În ce privește evoluția cantității maxime de sare din crenvurștii de pui, cantitatea maximă de sare a fost identificată în acest an: 3.2 g/100g.