InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip cutii cu bomboane (trufe, praline si bomboane cu ciocolată) ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 126 de produse.
Foto: Mesagerul de Sibiu
Bomboană de ciocolată sau praline
– desemnează produsul de mărimea unei singure înghițituri, care constă din:
– ciocolata umplută sau:
– un singur tip de ciocolată sau o combinație de ciocolate conform punctelor 3, 4, 5 sau 6 (ciocolata, Ciocolată cu lapte, Ciocolată cu lapte cu conținut ridicat de lapte sau Ciocolată albă) și alte substanțe comestibile, prevăzând ca ciocolata să constituie minimum 25 % din greutatea totală a produsului.
Denumirile de vânzare „ciocolată”, „ciocolată cu lapte” și „cuvertură de ciocolată” pot fi completate cu informații sau descrieri referitoare la criteriile de calitate care prevăd că produsul conține:
– în cazul ciocolatei, minimum 43 % din totalul de cacao în substanță solidă uscată, inclusiv minimum 26 % unt de cacao;
– în cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30 % din totalul de cacao solidă uscată și minimum 18 % lapte în substanță solidă uscată obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, lapte semi sau total smântânit, frișcă, sau din frișcă parțial sau total deshidratată, grăsime de lapte sau unt, inclusiv minimum 4,5 % grăsime din lapte;
– în cazul cuverturii de ciocolată, minimum 16 % cacao uscată degresată solidă
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor au rezultat următoarele :
Din punctul de vedere al numericului de aditivi alimentari acestia variaza intre 0 – 10 :
– 0.8 % din produse au 10 aditivi alimentari;
– 0.8 % din produse au 9 aditivi alimentari;
– 0.8% din produse au 8 aditivi alimentari ;
– 0.8% din produse au 7 aditivi alimentari;
– 4.8% din produse au 6 aditivi alimentari;
– 4 % din produse au 5 aditivi alimentari;
– 12% din produse au 4 aditivi alimentari;
– 12% din produse au 3 aditivi alimentari;
– 16 % din produse au 2 aditivi alimentari;
– 48% din produse au 1 aditiv alimentar;
Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în produsele ce fac obiectul studiului:
– toate produsele ce au facut obiectul studiului au în componență lecitina (E 322 )
– 25.39% dintre produsele studiate au avut în componență Poliricinoleatul de poliglicerina (E 476);
– 18.25% dintre produsele studiate au avut în componență acidul citric (E 330 );
Din punctul de vedere al ingredientului principal :
– 70.63 % au ca prim ingredient zaharul;
– 7.93 % au ca prim ingredient ciocolata/ciocolata amaruie/ciocolata cu lapte /ciocolata neagra;
– 5.55 % au ca prim ingredient siropul de glucoza;
– 5.55 % au ca prim ingredient grasimile vegetale;
– 4.76 % au ca prim ingredient masa de cacao
– 2.38 % au ca prim ingredient crema de praline/ crema cu aroma .
Restul produselor au ca prim ingredient : fructele confiate, oua, lichior sau nuca de cocos.
ATENȚIE! Ingredientele sunt în cantitate descrescătoare, primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică!
Din punctul de vedere al conținutului de substanță uscată de cacao:
– 39.68 % din produse menționează cantitatea de substanță uscată de cacao;
Cantitatea de substanță uscată de cacao variază între : 82 % – 23 %
Valoarea energetică variaza între între 366 kcal și 637 kcal raportate la 100 grame de produs;
Cantitatea de grăsimi variază între 7.2 g și 53 g raportata la 100 grame de produs;
Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 4.3 g și 40 g raportata la 100 grame de produs;
Cantitatea de zaharuri variază între 32g și 67.7g raportata la 100 grame de produs.