Start pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Sibienii s-au lăsat așteptați în Piața Mare. Vremea ploioasă și alegerea neinspirată a momentului prezentării de către conducerea ADI ECO, a făcut ca numărul acestora să fie foarte mic, miercuri după-amiază, la evenimentul care a avut ca scop conștientizarea populației referitor la colectarea selectivă a deșeurilor, precum și prezentarea ansamblului logistic nou.

cimpean-cu-gunoierii

Au venit la eveniment președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, viceprimarul Sibiului, Răzvan Pop, primarii din localitățile din sudul județului, conducerea asociației ADI ECO, prin președintele Wiegand Fleischer și directorul general Claudia Iordănescu, responsabilii operatorului Soma SRL și reprezentanți ai unor instituții sibiene. Cîmpean a transmis un mesaj pentru sibieni și pentru cei implicați în acest proiect. „Sibiul reciclează şi de aceea vă solicit sprijinul pentru o campanie de informare largă pentru cetăţenii judeţului Sibiu despre cum selectăm şi depozităm deşeurile menajere începând din luna noiembrie 2016! Este o schimbare esenţială pentru judeţul Sibiu pe care o așteptam de mult! Unii dintre dvs. faceţi deja o susţinută muncă de comunicare pe această temă şi vă mulţumim! Pentru ca noul sistem de colectare selectivă să funcţioneze bine, fiecare dintre noi va avea de făcut un efort în plus pentru ca reciclarea să fie posibilă şi va fi nevoie de o susţinută muncă de convingere că acest efort se întoarce tot în beneficiul comunităţilor locale, că merităm un judeţ mai curat şi că acest lucru depinde în mare măsură de fiecare dintre noi!“, susține președintele CJ.

Nu toți sibienii vor colecta selectiv. Deocamdată

Colectarea selectivă a deșeurilor în municipiul Sibiu și orașele și comunele limitrofe va începe la 1 noiembrie. Din păcate, nu toți locuitorii din Sibiu, Șelimbăr, Cisnădie și Șura Mică vor beneficia de program, deoarece proiectul a fost scris și depus spre finanțare din fonduri europene înainte de construirea unor noi cartiere de locuințe. Totuși, conducerea ADI ECO a dat asigurări că nimeni nu va rămâne fără gunoaie neridicate, iar, în timp, toată populația cuprinsă în proiect va fi inclusă în colectarea selectivă a deșeurilor.

masini

Flota este pregătită

Operatorul Soma SRL, care a câștigat licitația privind colectarea și transportul deșeurilor, și-a prezentat, miercuri, în Piața Mare, mașinile și utilajele care vor fi folosite pentru municipiul Sibiu și localitățile din jur. În acest moment, flota Soma cuprinde 44 de utilaje noi, din care 38 au fost achiziționate din bugetul proiectului, iar șase mașini au fost cumpărate ulterior. Reprezentanții Soma au dat asigurări că au experiența necesară pentru buna desfășurare a acestei activități.

„Învățăm împreună“

Viceprimarul Sibiului, Răzvan Pop, avertizează că cei care nu vor respecta regulile vor fi sancționați, dar nu acesta este scopul. „Amenzile sunt pentru persoane și nu pentru asociații de proprietari. În acest moment, lucrăm la modificarea legislației locale, în sensul prevederii de amenzi pentru persoanele fizice sau juridice care nu respectă legislația și principiile de selectare a deșeurilor. Dar interesul nostru prim nu este acela de a amenda. Interesul nostru prim este acela de a învăța cu toții împreună întreg acest proces meticulos de strângere a deșeurilor“, susține Pop.

Prețul gunoiului

Colectarea din punctele de colectare se realizează cu următoarele frecvențe de colectare: pentru deșeurile reciclabile (sticlă, hârtie și carton, metal și plastic), o dată la trei zile, iar pentru deșeurile biodegradabile și reziduale: zilnic, în perioada 1 aprilie – 30 septembrie, în zona centrală, de la sectorul alimentar, hoteluri, piețe, grădinițe și creșe și o dată la două zile în celelalte cazuri și o dată la cel mult trei zile, în perioada 1 octombrie – 31 martie.

În zona de case, colectarea deșeurilor „din poartă în poartă“ se va realiza cu următoarele frecvențe de colectare: o dată la două săptămâni pentru deșeurile reciclabile (sticlă, hârtie și carton, metal și plastic) și o dată pe săptămână pentru deșeurile biodegradabile și reziduale.

Taxa de salubrizare stabilită pentru anul acesta, prin hotărârea Consiliului Local, pentru persoanele fizice este de 9,23 lei/persoană/lună, iar pentru persoanele juridice este de 372 lei/tonă de deșeuri colectate.

Atenție la depunerea declarațiilor!

Din 1 noiembrie intră în vigoare noul sistem de gestionare a deșeurilor care presupune selectarea deșeurilor pe categorii. Sibienii mai au câteva zile pentru a depune declarația de impunere pentru salubrizare, pentru a se asigura că vor fi taxați corect.

Colectarea selectivă, pe scurt

Sibienii de la case au început deja să primească noile containere: unul negru (deșeuri reziduale), unul maro (deșeuri biodegradabile) și unul galben (plastic și metal). Acestea vor sta în gospodărie, iar pe stradă, pe platforme betonate care deservesc o zonă, vor fi așezate alte două containere sub formă de iglu: unul albastru (hârtie și carton) și unul verde (sticlă). În zonele de blocuri se lucrează la platformele betonate pe care vor fi așezate aceleași cinci tipuri de containere.

  • Ce deșeuri colectăm în pubela galbenă?

Obiecte casnice mici sau de mărime medie, din plastic și metal, precum: ambalaje din plastic (de la mâncare sau cosmetice), pungi și folii de plastic, sticle de plastic, jucării, cutii de plastic și metal, ligheane, ghivece, cutii de conserve, doze de băuturi, folie de aluminiu, tăvițele de polistiren și veselă de plastic de unică folosință, puțin murdară, cutii de lapte și sucuri și cutii de la alimente, cosmetice, detergenți și produse de curățat, confecționate din plastic sau metal.

În aceste pubele NU se colectează: produse combinate din metal și plastic, cutii de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, baterii uzate și acumulatori, deșeuri medicale (ex. seringi folosite) și deșeuri de echipamente electrice sau electronice.

  • Ce deșeuri colectăm în pubela maro?

Resturi de fructe și legume proaspete sau gătite, resturi de orez, paste, fasole și cereale, coji de ouă și coji de nucă, zaț de cafea/resturi de ceai (inclusiv pliculețe), resturi de pâine, cereale și produse de patiserie, produse alimentare expirate, păr și blană, haine din fibre naturale (lână, bumbac sau mătase) mărunțite, rumeguș, bucăți de lemn mărunțit, cenușa de la sobe (dacă se arde lemn), frunze, iarbă, crengi și flori, fân și paie, ziare, hârtie și carton, dacă sunt umede și murdare (hârtia și cartonul curate se vor colecta în iglu de culoare albastră)

În aceste pubele NU se colectează: resturi de carne și pește, resturi de produse lactate și scutece de unică folosință, acestea urmând să fie aruncate în pubela neagră, destinată deșeurilor reziduale.

  • Ce deșeuri colectăm în pubela neagră?

Deșeuri care nu pot fi colectate nici la deșeuri reciclabile, nici la deșeuri biodegradabile. Exemple: resturi de carne și pește gătite sau proaspete, resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frișcă), ouă întregi, grăsimi animale și uleiuri vegetale, scutece de unică folosință/tampoane, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit.

În aceste pubele NU se colectează: seringi și ace de seringă, medicamente expirate și alte deșeuri medicale, pământ și pietre, ambalaje contaminate cu substanțe periculoase, baterii, aparate electrice, becuri, deșeuri periculoase (vopsele și ambalaje goale de vopsele, uleiuri auto uzate) și anvelope uzate.

  • Ce deșeuri colectăm în iglu-urile verzi și albastre?

În zona de case, igluul verde și cel albastru nu vor sta în curțile sibienilor, ci vor fi amplasate pe domeniul public, pe platforme betonate, deservind o zonă mai largă. În zona de blocuri, cele două recipiente vor fi așezate împreună cu igluul galben pe o platformă betonată, separată de platforma destinată containerelor maro (biodegradabil) și negru (rezidual).

Igluurile verzi sunt pentru sticlă: sticle și borcane goale, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice. NU se colectează: resturi de sticlă de la un geam spart (pentru că sticla geamului poate conține și substanțe chimice), becuri sau neoane (acestea se vor arunca în locurile special amenajate pentru deșeuri DEEE sau în campaniile trimestriale organizate de operatorul de salubritate SC SOMA SRL) și ambalaje de sticlă contaminate cu substanțe periculoase etc.

Igluurile albastre sunt pentru hârtie și carton: cutii de pantofi, cutii de aparatură electrocasnică, plicuri, fotografii, farfurii și pahare de carton, cartoane de ouă, pungi de cadouri, etichetele de la haine, ziare, reviste, cărți, caiete și tuburi de la hârtia igienică și de la prosoapele de bucătărie. NU se colectează: șervețele murdare, ambalaje din hârtie sau carton foarte murdare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*