Regizorii şi producătorii de film documentar din întreaga lume îşi pot înscrie producţiile la Astra Film Festival până în data de 1 aprilie. Vor fi luate în considerare filme documentare fi nalizate în 2021 şi 2022. AFF Sibiu, cel mai important festival de cinema de non-fi cţiune din Europa Centrală şi de Est, va avea loc în perioada 10-16 octombrie.
Ediţia din acest an va avea „cea mai mare densitate de evenimente culturale”, promite directorul Dumitru Budrala. Înscrierile se pot face pe https://www. astrafi lm.ro. Taxa de înscriere este de 15 euro pentru fiecare film. Pentru DocSchool şi Astra Film Junior, înscrierile sunt gratuite.
Program pentru copii
Organizatorii anunţă că, după doi ani de pauză, se va relua şi Astra Film Junior, cel mai îndrăgit program de educaţie audiovizuală din România, eveniment cinematografic care obişnuieşte să adune la Sibiu, an de an, zeci de mii de elevi.
Diversitate
Filmele documentare selectate pentru Astra Film Festival vor fi incluse într-una din cele patru programe competitive sau în secţiunile non-competitive. Programul oficial AFF2022 Sibiu va cuprinde de asemenea o serie de selecţii curatoriale, secţiuni tematice şi programe speciale.
Pentru cei care vor dori să revadă unele filme sau nu vor putea ajunge la Sibiu în timpul festivalului, organizatorii vor oferi online, în a doua jumătate a lunii octombrie, o selecţie a filmelor din programul oficial.
Patru programe competitive
Filmele înscrise la Astra Film Festival Sibiu 2022 vor fi încadrate în unul din cele patru programe competiţionale.
„Voci emergente ale documentarului“ este programul competitiv pentru care sunt eligibile filme documentare de lungmetraj (peste 50 minute) semnate de autori aflaţi cel mult la al treilea film. Programul competitiv „Europa Centrală & de Est” este rezervat filmelor documentare de lungmetraj (peste 50 minute), care abordează problematici specifice zonei blocului ex-comunist. Pentru programul competitiv „Romania Open“ sunt eligibile filme documentare produse sau co-produse în România, precum şi producţii/co-producţii internaţionale care abordează problematici specifice României, indiferent de durata acestora. În cadrul programului competitiv „DocSchool“ pot fi înscrise filme documentare produse sau co-produse de universităţi/institute de film sau în cadrul unor programe post-universitare de specializare în cinema, indiferent de durata acestora.