Starea de alertă se prelungește începând de MÂINE. Persoanele nevaccinate vor putea merge la supermarketurile din mall

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, printr-o nouă hotărâre, prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 7 februarie.
Masca de protecție va fi obligatorie, inclusiv în aer liber, iar evenimentele private sunt interzise. 
Este însă și o modificare în noua hotărâre, începând din 7 februarie, persoanele nevaccinate vor putea să intre în malluri, dar doar pentru a merge la magazinele alimentare și doar dacă sunt culoare dedicate de intrare, deplasare și ieșire.

Lista restricțiilor care intră în vigoare de luni, 7 februarie:

Potrivit anexei la HCNSU nr.7/2022, portul măştii de protecţie de tip medical sau de tip FFP 2, astfel încât să acopere gura şi nasul, rămâne obligatoriu în toate spaţiile închise şi deschise.

Excepţie de la această regulă fac următoarele categorii de persoane:
– copiii cu vârsta mai mică de 5 ani
– persoanele care sunt singure în birou
– prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane
– reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane
– vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public
– persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive
– persoanele cu dizabilităţi cognitive

Totodată, sunt menţinute restricţiile privind organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferinţe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive şi altele asemenea), precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii deschise sau închise.

Astfel, organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive pe teritoriul României, în spaţii închise sau deschise, va putea fi realizată doar în intervalul orar 5,00 – 22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafaţă a arenei, asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între persoane şi purtarea măştii de protecţie, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, testate sau care au trecut prin boală.
În judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, participarea spectatorilor este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

Prin aceeaşi hotărâre se propune ca activităţile instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizuală, a instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare, de artă şi de meserii, precum şi evenimentele culturale în spaţii închise sau deschise să se desfăşoare numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii.
Se menţine regula ca activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, să se desfăşoare în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.

Este păstrată interdicţia efectuării transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum şi suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementărilor în vigoare, în scopul participării la procesiunile şi/sau pelerinajele religioase către locurile unde se desfăşoară aceste activităţi.
Totodată, se propune menţinerea interdicţiei desfăşurării activităţilor recreative şi sportive în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună. Participarea la astfel de activităţi este permisă doar persoanelor vaccinate, testate sau trecute prin boală.
Activitatea cu publicul a operatorilor economici de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor şi la terase, precum şi a celor dispuse în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare sau la terasele acestora este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5:00 – 22:00, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi până la 30% în cazul localităţilor unde se depăşeşte rata de incidenţă de 3/1000 de locuitori. Accesul în cafenele, restaurante, terase este permis doar persoanelor vaccinate, testate sau trecute prin boală.
Se păstrează regulile şi privinţa cazării în structurile de primire turistice, aceasta fiind permisă doar pentru cei vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală.

CNSU a propus şi menţinerea interzicerii activităţii în baruri, cluburi şi discoteci.
O altă propunere vizează menţinerea obligaţiei pentru instituţiile şi autorităţile publice, operatorii economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea, astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât şi pentru vizitatori, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.
Nu în ultimul rând, se propune permiterea în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ a activităţilor didactice şi a altor activităţi specifice, precum şi organizarea şi desfăşurarea examenelor pentru elevi/studenţi, cadre didactice, în condiţiile respectării măsurilor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii.
În HCNSU nr. 7/2022 este prevăzută şi menţinerea permisiunii de desfăşurare a activităţilor de prevenire şi combatere a pestei porcine africane prin vânători colective la care pot participa cel mult 20 de persoane.

Lista completă a măsurilor poate fi consultată AICI.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura