Spitalul General CF va intra în administrarea Primăriei Sibiu. Care este situația juridică a clădirii spital a unității?

Este deja cunoscut faptul că Spitalul General CF Sibiu urmează să treacă în administrarea Primăriei Municipiului Sibiu, după ce consilierii locali au aprobat, de principiu, acest demers, în ședința ordinară de Consiliu Local de luna trecută. Demersul de preluare a spitalului este consecință a OUG 41/2023 din luna mai, prin care Guvernul a aprobat transferul celor 15 spitale CF din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea primărilor, printre aceste unități aflându-se și Spitalul General CF Sibiu.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Însă, odată cu demararea acestor demersuri, au apărut în spațiul public și o serie de acuzații lansate de fostul manager, Liliana Coldea, unele dintre acestea vizând situația juridică a clădirii spital din cadrul unității sanitare.

Concret, într-o postare pe pagina personală de facebook, Liliana Coldea acuză faptul că actualul manager, Ștefania Șerban, ar fi propagat în spațiul public minciuni referitoare la situația juridică a clădirii spital. „Referitor la aspectul care îmi este imputat și anume faptul că în calitate de manager al spitalului aș fi raportat Ministerului Finanțelor că acea clădire este în continuare a Statului Român transmit faptul că este încă una dintre minciunile grosolane propagate de această doamnă cu intenția de a mă denigra. Oricine își poate pune întrebarea legitimă de ce aș fi fost întrebată de către Ministerul Finanțelor dacă acea clădire este sau nu proprietate a Statului Român. Acesta deține un registru în care sunt înscrise toate imobilele proprietate publică”, scrie Liliana Coldea. Ea enumeră și o serie de demersuri pe care le-a derulat pentru a clarifica situația juridică a clădirii respective.

La solicitatea Mesagerului de Sibiu conducerea Spitalului General CF Sibiu a venit cu unele lămuriri referitoare la acest subiect și a pus la dispoziție și actele doveditoare.

Din documentele puse la dispoziție rezultă clar faptul că terenurile și clădirea retrocedate prin Dispoziția fostului manager Coldea aparțin tot Statului Român. Însă, pentru această clădire Statul Român, prin spital, în calitate de administrator, plătește chirie lunară.

Atât în raportul de evaluare cât și în inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului, din data de 22.11.2022, clădirea spital apare ca aparținând Statului Român, desi există o dispoziție de restituire a acestei clădiri și a parcelelor de teren aferente către fostul proprietar care a revendicat-o și a obținut-o în instanță. Paradoxal, unitatea sibiană plătește chirie către proprietarul persoană fizică pentru această clădire, deși aceasta apare în inventar ca aparținând Statului Roman.

Totul a început în 2012. Când a fost emisă dispoziția de restituire în natură a clădirii pe baza sentinței instanțelor, decizie semnată de manager Liliana Coldea. În 2014 proprietara de drept moare, iar în 2015 Liliana Coldea redevine manager al Spitalului, până în 2020. În 2016 se intabulează clădirea medicală a spitalului plus curtea (parcelele aferente) pe numele proprietarei defuncte. În același an este semnat și contractul de comodat între moștenitorul proprietarului și Spitalul CFR, iar anul următor, în 2017 este semnat un contract de chirie pentru clădire, contract ce este prelungit ulterior printr-o serie de acte adiționale succesive. În același an, 2017, conform Legii Finanțelor Publice, se solicită unui evaluator să evalueze proprietățile imobiliare aparținând Statului Român, iar în raportul de evaluare întocmit în acel an clădiera spital și terenurile aferente, deși au fost retrocedate, apar ca aparținând statului român.

Între 2018 – 2019 se fac lucrări de reparații la grupuri sanitare, instalații electrice etc., însă, Direcția de Cultură transmite o notă din care reiese că aceste lucrări nu au avut aviz de la această instituție, deși clădirea este de patrimoniu.

În 2020 este întocmit un nou raport de evaluare, realizat de același evaluator ca în 2017, asumat și semnat de Liliana Coldea. Și în acest raport clădirile apar toate ca fiind în proprietarea statului, inclusive clădirea spital, care a fost retrocedată.

Tot în 2020 se schimbă managerul Spitalului, fiind numit interimar economistul Horațiu Cojocaru, iar în martie 2022 conducerea este preluată de actualul manager, Ștefania Șerban, care începe demersurile pentru clarificarea situației juridice a clădirii spital, dar demarează și investițiile pentru modernizarea clădirii, respectând toate normele legale în vigoare.

”În primul rând am semnat un act aditional la contractul de închiriere, cu succesorul de drept al proprietarei. Prin acest act adițional proprietarul a achitat lucrările ce țin de clădirea spital în procent de 10%, iar diferența, până la acoperirea sumei integrale a lucrărilor, se acoperă prin diminuarea chiriei lunare cu 50%, până în anul 2034. Acest act aditional a fost notat și a Cartea Funciară, astfel încât să nu mai fie probleme vis-s-vis de această clădire. Astfel putem continua lucrările de modernizare și dotare a spitalului, ale Policlinicii și a corpului administrativ, inclusiv cu fonduri europene”, explică managerul Ștefania Șerban.

”Singurul cetățean deranjat de toate îmbunătățirile și lucrurile normale pe care le- am realizat de la preluarea conducerii, adică tot ceea ce ar fi trebuit făcut cu ani în urmă, este fosta directoare. Toate acuzațiile ei la adresa mea sunt desființate de documente. M-aș fi bucurat ca acest cetățean, în calitate de fost manager atâția ani, și de medic, să fi venit cu proiecte pentru pacienți, cu lucruri constructive.

Nu-mi doresc să ies în spațiul cu public cu așa ceva, dar nu fac decât să mă apăr. Am fost atacată pe toate planurile, și profesional și personal (inclusiv copiii mei), dar sper ca într-o bună zi acest cetățean să lase ura și invidia, și să arate că îi pasă de spital și de pacienți. Spitalul nu e al lui Șerban, sau al lui X sau Y. Este al cetățenilor comunității sibiene și nu numai.

Eu am demonstrat, într-un an, că-mi pasă cu adevărat de pacienți și de personalul angajat al spitalului CFR. Fosta directoare a demonstrat, și la CFR, în atâția ani în care a fost manager, ca interimar cu numiri politice și cu concurs, dar și la spitalul Județean, ce dezastru a făcut și a lăsat în urmă.

Cu Dumnezeu înainte voi continua toate proiectele pentru a oferi servicii de calitate și condiții decente pacienților noștri!”, conchide Ștefania Șerban.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*