Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, reprezentat la numeroase evenimente și conferințe în domeniul medical

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, reprezentat la numeroase evenimente și conferințe în domeniul medical
RoHo – Convenția Spitalelor, Congresul internațional de actualități în pediatrie, conferința „Screening-ul TB și migrația în Europa”, precum și Conferința APCI de prevenire a Infecțiilor Spitalicești sunt câteva dintre evenimentele de marca la care au luat parte și reprezentanții Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a găzduit cel mai mare eveniment european pe tema tuberculozei: “Screeningul tuberculozei și migrația în Europa” organizat în colaboare cu specialiștii de la Centrul de Cercetare Borstel – Institutul Plămânilor Leibintz, Germania. Pe parcursul a trei zile, 49 de specialiști din 14 țări europene au analizat evoluția cazurilor de tuberculoză în Europa, măsurile de profilaxie și tratament necesare a fi adoptate de sistemele de sănătate în România și la nivel european, în contextul migrației forței de muncă și a valurilor de refugiați cauzate de războiul din Ucraina.
Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie s-a numărat printre vorbitorii la acest eveniment.
„Abordarea în tratarea tuberculozei, în direcția reformelor promovate de România, este axată pe prioritizarea tratamentului în ambulator, pacienții urmând a fi internați îndeosebi în situații de boală agravată. De asemenea, un accent deosebit în scopul prevenirii, controlului și supravegherii tuberculozei se pune pe programele de screening. De altfel, chiar în această perioadă, în județul Sibiu se află caravana de depistare a tuberculozei, un proiect național inițiat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, cu finanțare europeană, lucru care cu siguranță va contribui la o gestionare mai bună a tuberculozei, prin depistarea unor cazuri într-un stadiu incipient”, a declarat Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
În plus, în cadrul Conferinței internaționale „Screening-ul tuberculozei și migrația acestei boli în Europa”, Cristian Roman a subliniat faptul că echipa din Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a făcut eforturi foarte mari pentru ca în perioada pandemiei să asigure spitalizări și consultații pentru pacienții cu patologii respiratorii non-covid.
„Am fost printre puținele spitale de pneumoftiziologie din țară care am asigurat și o Zonă Verde unde au fost oferite servicii medicale și pentru celelalte boli pulmonare, exceptând pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, pentru care am asigurat o Zonă Roșie. Totuși, accesul a fost mai limitat din cauza măsurilor de ordin epidemiologic specifice pandemiei și tocmai de aceea caravana medicală din judetul Sibiu si din toată țara este foarte necesară, pentru a suplini problemele apărute în ultimi doi ani de pandemie. Doar prin implicarea tuturor factorilor locali și depistarea cât mai precoce a infectărilor vom putea contribui activ la eradicarea tuberculozei, care rămâne o gravă problemă de sănătate publică în România”, a declarat Cristian Roman.
Un alt eveniment la care a participat o echipă medicală din cadrul Compartimentului de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale a spitalului este Conferința APCI prevenirea infecțiilor 2022, organizată la Iași, în perioada 29 septembrie – 1 octombrie. Prin tema conferinţei “Bune practici în prevenirea infecţiilor“ organizatorii și-au propus să reunească specialiști în prevenirea infecţiilor, facilitând astfel dialogul multidisciplinar și diseminarea bunelor practici, în scopul conturării unui viitor mai bun al prevenţiei în România.
„Conferința a adus noutăți extrem de utile și practice în activitatea spitalicească. Subiectele abordate au fost extrem de actuale, adaptate ghidurilor de specialitate și legislației în vigoare, adresându-se tuturor profesioniștilor din sănătate implicați în îngrijirea pacienților. În cadrul conferinței a fost lansat și Ghidul: „Intervenții cu impact major în prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale – Ghid de bune practici”. Scopul acestui ghid este de a standardiza tehnica de lucru și de a reduce variațiile nejustificate din practică pentru intervențiile cu impact major asupra pacienților”, a declarat Dr. Maria Hirist, medic epidemiolog, coordonatorul CPIAAM din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
De asemenea, dr Iulia Simina, medic specialist pneumologi și medic specialist pediatru în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu a participat la cel de-al 41-lea Congres Internațional al UMEMPS (Union Middle-Eastern and Mediterranean Pediatric Societies) & Prima Conferință Națională „Actualități în Pediatrie”, organizat la București la finele lunii septembrie. Printre temele abordate s-au numărat și subiecte ce țin de bolile respiratorii, precum „Covid-19 la copii: trecut, prezent și viitor”, „Terapie de ultimă generație în medicina respiratorie pediatrică” sau „Vaccinuri și vaccinări, egalitate, perspective globale, relevanță pe tot parcursul vieții”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura