Spital de gradul II

 

Spitalul Clinic Judeţean Sibiu a primit încadrarea de gradul II, fără plan de conformare, susţine directorul Liviu Cotârlă. Vestea nu a fost însă confirmată şi de reprezentanţii DSP Sibiu, care s-au ocupat de înaintarea dosarului la Minister.

 

Clasificarea de grad II implică o finanţare mai bună, au explicat managerul unităţii, medicul Liviu Cotârlă, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea. „Noi am transmis dosarul de menţinere a clasificării deja existente pentru toate cele trei spitale din Sibiu. Până în prezent nu am primit nici o înştiinţare oficială potrivit căreia s-ar fi hotărât menţinerea clasificării II, fără plan de conformare“, afirmă, pe de altă parte, Simona Berariu, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu.

 

Susţinere, pe cât posibil

 

Dacă se confirmă încadrarea de gradul II, creşte finanţarea de la 1.444 de lei la 1.600 de lei pentru fiecare caz rezolvat. Menţinerea clasificării obligă spitalul să se doteze cu un aparat RMN. „Am semnat scrisoarea de angajament pentru cofinanţarea de 5% pe care o susţinem, ceea ce reprezintă 267.000 de lei. Dotarea va intra în sarcina Ministerului Sănătăţii, atât în ceea ce priveşte RMN, cât şi în cazul acceleratorului de particule şi a angiografului“, a precizat Cindrea.

 

Tăieri necesare

 

Luna trecută, unitatea a primit de la Casa de Asigurări cu aproximativ 700.000 de lei mai puşin decât trebuia. „Suma despre care am fost anunţaţi la mijlocul lunii ianuarie a fost redusă cu aproximativ 40% de finanţatorul nostru principal, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru că şi bugetul lor a fost redus cu o sumă consistentă de către Casa Naţională“, recunoaşte Cotârlă. Astfel, şefii de secţii au fost anunţaţi în februarie că trebuie să reducă şi ei cheltuielile materiale cu 40 de procente.

 

Lucrări de modernizare

 

Clinica de Stomatologie a spitalului a intrat într-un proces de reabilitare şi modernizare, după ce cele două etaje au fost date gratuit în folosinţă, pe o perioadă de cinci ani, Facultăţii de Medicină. După finalizarea lucrărilor, la 1 iunie, aici vor funcţiona 12 cabinete dentare deservite de studenţi şi medici care vor oferi tratamente gratuite pentru categoriile sociale defavorizate. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 150.000 de lei, iar aparatura stomatologică va fi asigurată de Universitatea „Lucian Blaga“.

 

 

Ce înseamnă clasificarea?

 

Potrivit Ministerului Sănătăţii, un spital de categoria II prezintă un nivel înalt de competenţă, are între 400 şi 1.200 de paturi, deţine structuri care funcţionează ca baze clinice pentru activitatea de învăţământ, având relaţii contractuale cu o instituţie de învăţământ medical superior acreditată, şi deserveşte populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi a judeţelor limitrofe.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*