Cadrele medicale ale Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu au efectuat astăzi spirometrii gratuite pentru cei care au dorit să vadă cât de sănătoși sunt plămânii lor. Astfel, peste 100 de persoane au avut posibilitatea să își testeze gradul de sănătate pulmonară, în cadrul campaniei „Luna mai, luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor.”
Foto: Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu
„Spirometria este un test neinvaziv, un test de măsurare a funcției pulmonare, a funcției respiratorii. Este o investigație ușoară, disponibilă pentru orice persoană, având rolul de a investiga capacitatea pulmonară și de a ne putea dezvălui ulterior dacă suferim de o anumită boală”, spune dr. Sebastian Buga, medic pneumolog Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Acțiunea a avut loc în Aeroportul Internațional Sibiu , între orele 10.30 – 13.00, sibienii beneficiind de spirometrii gratuite efectuate de medicii și asistenții Spitalului de Pneumoftiziologie. Persoanele care au fost descoperite cu probleme ale plămânilor au fost îndrumate către investigații suplimentare.
Fumatul determină în principal apariția Bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC) – o boală inflamatorie cronică, ce duce la limitarea progresivă a fluxului de aer în căile respiratorii. Riscul de a dezvolta BPOC este în relație atât cu cantitatea de tutun fumată pe zi, cât și cu numărul de ani de fumat.
„Este important ca cei care sunt fumători, chiar dacă sunt asimptomatici să vină la controale periodice, pentru că așa prevenim o deteriorare accentuantă a capacității pulmonare. În plus, bolile obstructive cronice respiratorii evoluează treptat și atunci este indicat ca funcția pulmonară să fie monitorizată regulat”, mai spune dr. Sebastian Buga, medic pneumolog Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Cea mai utilă investigație pentru diagnosticarea BPOC, permițând și aprecierea severității afectării pulmonare este spirometria. Medicul mai poate recomanda și efectuarea unei radiografii toracice, analize de laborator și, în cazuri selectate, de CT toracică (dacă există suspiciune de asociere a unui cancer pulmonar). În evoluția BPOC pot apărea complicații: insuficiență respiratorie (care în stadiile terminale devine oxigenodependență), cord pulmonar cronic sau cancer pulmonar, mai ales dacă se menține statutul de fumător.
Renunțarea la fumat este principalul factor care poate încetini evoluția bolii.
Spirometrii și medicație antifumat gratuite
Pe parcursul „Lunii mai, luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor” sunt organizate sesiuni de spirometrii gratuite, în cadrul cărora cetățenii au parte de o evaluare a capacității funcționale a plămânilor și consiliere în vederea renunțării la fumat. Ulterior, persoanele care doresc să renunțe la fumat, pot primi și medicație gratuită, în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu – Dispensar (în limita medicamentelor achiziționate din donații și sponsorizări).
️Următoarele sesiuni de spirometrii gratuite vof fi organizate, după cum urmează:
Vineri, 12 mai 2023, orele 10:00 – 13:00, în Mall Promenada Sibiu
Vineri, 19 mai 2023, orele 10:00 – 13:00, în Mall Shopping City Sibiu