Spectacolul ”Tradiții Centenare” – datini de acasă și de peste hotare ȋn această săptămână la Sibiu

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Casa de Cultură a Studenților Sibiu aduce publicului sibian obiceiuri și tradiții păstrate atȃt ȋn țară, cȃt și ȋn fostele teritorii ale Romȃniei Mari și diaspora.

Din dorința de a stimula apariția unor noi proiecte și de a stȃrni interesul sibienilor față de tradițiile populare consacrate, Ansamblul Folcloric Studențesc ”Ardealul” din cadrul Casei de Cultură a Studenților Sibiu, Ansamblul Folcloric “Zornitsa” din Bulgaria și Ansamblul Folcloric “Città dei Templi” din Italia s-au asociat pentru a realiza un program de rezidență artistică. Proiectul s-a născut după numeroasele zile petrecute de membri romȃni ai ansamblului ȋn Italia la diverse festivaluri și după interesul similar al tinerilor străini atȃt față de evenimentele organizate de Casa de Cultură a Studenților, cȃt și față de cultura și obiceiurile romȃnilor.

Ansamblul Folcloric “Zornitsa” și Ansamblul Folcloric “Città dei Templi”, ȋmpreună cu orchestrele acestora, au o activitate de zeci de ani. Ȋn această lungă perioadă, calitatea eforturilor acestor ansambluri a cȃștigat un binemeritat renume ȋn țările de proveniență și ȋn străinătate, cel mai important segment din activitățile lor fiind conservarea tradițiilor și culturii originale.

Astfel, cufundate ȋn tradiții, inventivitate și artă, cele trei ansambluri au concretizat ȋntreaga muncă ȋntr-o paletă de momente artistice complexe, ȋn cadrul cărora pașii de dans specifici Făgărașului, Bihorului și Someșului se ȋmpletesc armonios cu cei din zone precum Dobrogea de Sud și Agrigento, cu muzică reprezentativă pentru cele trei țări.

”Fiecare ansamblu va prezenta momente artistice tradiționale unice, care, suntem convinși, au puterea de a transcede așa-numitul decalaj ȋntre generații și de a apropia persoanele de toate vȃrstele de frumusețea și importanța tradițiilor autohtone. Suntem ȋntr-adevăr fericiți că putem organiza un asemenea spectacol care va fi o sărbătoare a dansurilor, a muzicii și a valorilor tradiționale”, a declarat Liliana Popescu, directorul Casei de Cultură a Studenților Sibiu.

Produsul artistic rezultat va fi prezentat ȋn cadrul unui spectacol intitulat ”Tradiții Centenare”, un dialog artistic de excepție, eveniment care se va desfășura vineri, 12 octombrie, ora 19:00, la Sala Thalia.

Acest proiect este finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului și Consiliul Județean Sibiu prin Școala Populară de Arte și Meserii ”Ilie Micu” Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura