Spectacolul „Frânturi din vitalitate” realizat de elevi, va fi prezentat la Șura Culturală Gușterița

Șura Culturală Gușterița va găzdui marți, 20 iunie, spectacolul de teatru cu piesa „Frânturi din vitalitate”.

Spectacolul este realizat de elevii clasei a XI-a, de la secția de actorie a Liceului Onisifor Ghibu din Sibiu.

„Vă invitam la piesa de teatru marți 20 Iunie ora 18.00 la Șura Culturală!

Sinopsis:

Când timpul ne ia pe neprăgătite din locul cel mai drag și pur, frumoasa perioadă a inocenței, și ne aduce într-o nouă etapă a vieții, adolescența, o junglă plină de emoție, curiozitate, confuzie, dezechilibru dar și entuziasm, este momentul în care ne dăm seama că am crescut și începem să ne trăim o bună parte a vieții de unii singuri.

Dezarmați în fața multor obstacole, fiind totuși nevoiți să găsim o cale de a ne integra, de a fi acceptați.
Cum rămâne însă cu cei care nu au avut privilegiul de a se naște într-un mediu benefic pentru dezvoltarea lor emoțională sau mai rău, au avut parte de experiențe dăunătoare, lucru care a cauzat aparița anxietății, neîncrederii în propria persoană sau stima de sine scăzută, ideea că nu sunt îndeajuns pentru cei din jurul lor?

Cei care sunt lipsiți de apărare, neînțeleși sau pur și simplu diferiți. Din păcate, de multe ori aceste suflete nevinovate, tinerii și copiii care nefiind îndrumați și susținuți suferă acum de incapabilitatea de a comunica liber, de a se integra în colectiv, ajung ținta și prada unei alte categorii: agresorii.
Aici este important să menționăm că nu vorbim de copii buni sau răi, deoarece termenii aceștia sunt relativizați.

În spatele comportamentului unui agresor se află mereu multă suferință, frustrare și mai apoi, furie. Agresorii, de asemenea, au parte de unele lipsuri, spre exemplu aprecierea și atenția parentală, pe care mai apoi caută să le vindece făcând lucruri șocante și de multe ori rele, primind automat atenția și validarea oamenilor din jur. Totodată, comportamentul unui agresor poate fi și rezultatul unei frici precum teama de a nu se integra. În speranta integrării sigure în mediul din care face parte, agresorul își impune autoritatea pentru a nu fi vulnerabil în fața colegilor. Și cine știe prin ce și câte experiențe a trecut pentru a ajunge să dezvolte aceste frici. Cu toate astea, merită un alt copil neajutorat să treacă prin toată această suferință doar pentru ca altcineva să își umple golurile interioare, sau se pot găsi și alte soluții? În final toți suntem egali. Cel puțin o dată am fost și noi victime sau agresori. Dar de ce acest fenomen este tot mai răspândit, de ce nu se oprește? Nu i se acordă oare mult prea puțină importanță?

În jurul acestei tematici gravitează spectacolul nostru: întâmplări din viețile tinerilor, gravele consecințe ale acestora și suferința pe care o provoacă.

„Frânturi din vitalitate”, un spectacol adaptat după textul „Avioane de hârtie” de Elise Wilk, se face remarcat și prin dualitatea titlului său, care pe deoparte face referire la îșiruirea de experiențe din viețile de zi cu zi ale adolescenților, dar și la un întreg de vitalitate, bunăstare, speranță, entuziasm, care este spulberat și spart în bucăți, ajungând mai apoi frânturi.

Ne bucurăm foarte mult că generația noastră de mici actori a avut ocazia să abordeze un asemenea subiect de o fragilitate și o sensibiliate aparte, sub coordonarea doamnei profesor, Alexandra Gavrilov, o îndrumătoare deosebită care și-a dedicat o bună parte a timplului pentru a realiza alături de noi, clasa a XI-a T, o asemenea frumusețe de proiect. Un amalgam de emoții, scene frumoase dar și dure, care prezintă nu altceva decât realitatea, uneori crudă, în care mulți tineri trăiesc.

Mai departe, spectacolul va ieși de pe porțile Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” și va concura la Olimpiada Națională de Arta Actorului, la secțiunea „Trupe de teatru”, care va alea loc în Brăila, avându-i în distribuție pe elevii secției de actorie: Arina Călvun, Alexia Coman, Clara Dangl, Diana Gârlea, Maya Hogea, Dena Rudolf, Cristina Ruxanda, Daria Sandu, Vanessa Tatu, Casian Stancu, Narcis Perju, Teodor Butănescu”.

Un grup nu doar de colegi, dar și de prieteni uniți care vor aduce prin munca și efortul depus de ei, mândrie peste numele școlii, dar cel mai important, o schimbare, în ceea ce înseamnă bullyng în școli.

Mulțumim minunatei doamnei profesor care ne-a coordonat și ne-a fost alături, Alexandra Gavrilov, și Sabinei Savu, doamnei diriginte care, de asemenea, a fost acolo pentru noi oricând am avut nevoie.
Mulțumim școlii, și tuturor celorlați care ne-au susținut!” au transmis elevii care au realizat spectacolul de teatru.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*