Spectacol ceresc după 160.000 de ani. O cometă ATLAS poate fi observată cu ochiul liber.

Fenomen astronomic rar. O cometă care nu a mai fost vizibilă de pe Pământ de 160.000 de ani își va face apariția pe cerul nocturn.

Foto: astronaut NASA Don Pettit / X

NASA anunță că obiectul ceresc ar putea fi observat cu ochiul liber, având o strălucire comparabilă cu cea a planetei Venus, scrie Monitorul de Cluj.

Cometa, descoperită anul trecut de sistemul NASA ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), a atins luni punctul său de maximă apropiere față de Soare, la o distanță de aproximativ 8,3 milioane de mile. Această apropiere determină gradul său de vizibilitate de pe Pământ, anunță BBC.

Shyam Balaji, specialist în fizica particulelor și cosmologie, afirmă că observarea cometei va fi posibilă în special în zilele din jurul momentului de maximă apropiere de Soare, dar șansele depind de condițiile meteorologice locale și de comportamentul imprevizibil al cometei.

Misterul din spațiu: cometa care ne vizitează o dată la 160.000 de ani

Locuitorii din emisfera sudică vor avea cele mai bune șanse de a observa acest fenomen rar, în timp ce pentru cei din emisfera nordică vizibilitatea va fi mai redusă din cauza poziției relative față de Soare.

Astronautul NASA Don Pettit a surprins deja imagini spectaculoase ale cometei de pe Stația Spațială Internațională, pe care le-a împărtășit pe rețelele sociale, descriind fenomenul ca fiind „absolut uimitor”.

Specialiștii atrag totuși atenția că, în cazul cometelor, strălucirea reală poate fi adesea mai slabă decât estimările inițiale, iar vizibilitatea depinde de numeroși factori astronomici și atmosferici.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura