Spania preia, de la 1 iulie, președinția rotativă a Uniunii Europene

La 1 iulie 2023, Spania preia de la Suedia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni.

Foto: spanish-presidency.consilium.europa.eu

Președinția spaniolă își va concentra activitatea pe patru priorități: reindustrializarea UE și asigurarea autonomiei strategice deschise a acesteia, realizarea de progrese privind tranziția verde și adaptarea din punctul de vedere al mediului, promovarea unei justiții sociale și economice sporite și consolidarea unității europene, informează Consiliul European.

Spania a mai deţinut, anterior, preşedinţia Uniunii de patru ori: în 1989, în 1995, în 2002 şi în 2010. Ultima preşedinţie spaniolă a Uniunii, cea din 2010, a fost marcată de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, precum şi de criza economică care a afectat toate ţările Uniunii.

Priorităţile preşedinţiei spaniole au fost prezentate la mijlocul lunii iunie 2023 de către preşedintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez.

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene se asigură prin rotaţie, la fiecare şase luni, între statele membre ale UE, în decursul acestei perioade statul membru asigurând continuitatea agendei UE în cadrul Consiliului şi conducând reuniunile acestei formaţiuni.

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, România a asigurat, pentru prima oară de la aderarea la Uniunea Europeană, Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Președinția română a urmat președinției austriece a Consiliului Uniunii Europene, care a început la 1 iulie 2018 și a precedat președinția finlandeză, care a început la 1 iulie 2019.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura