Sondaj pentru tinerii sibieni într-o frumoasă zi de primăvară (I)

A fost realizat un sondaj de opinii cu privire la dorințele actualei generații puternice de elevi.

O anchetă nu poate fi mai bună decât chestionarele sale. Pornind de la acest adevăr, a fost proiectat un chestionar pe placul elevilor, pe care să îl completeze cu interes. Întrebările din chestionar vizau doar descrierea unor activități extrașcolare, petrecerea timpului liber, dezvoltarea hobby-urilor personale, relațiile cu prietenii, organizarea zilelor de onomastică, lista cadourilor pe care le așteaptă de la părinți, unde și cu cine vor merge în vacanța de  vară, ce meserii vor să își aleagă în viitor, portretul robot al prietenului, preferințele lor culinare actuale, tendințe de fashion de care sunt interesați, actori și melodii care sunt descărcate pe mobilele lor etc.

Echipele de sondare formate din mai mulți elevi și doi lectori au muncit mult pentru multiplicarea chestionarelor, distribuirea lor, supervizarea completării întrebărilor, validarea eşantioanelor, compararea structurii eşantioanelor cu structura populaţiei sibiene, echilibrarea eşantioanelor, încărcarea bazelor de date, listarea rapoartelor finale, comunicarea în presă a rezultatelor finale.

Atenție ! Ei vor fi viitori redactori, tehnoredactori, fotografi, reporteri sibieni.

Vă prezentăm câteva concluzii extrem de importante de care trebuie să ținem seama pentru că actualii elevi fac parte din  generația care ne va conduce pe noi toți în viitor.

Tineretul nostru sibian produce avalanșe

Schimbările ce intră în viaţa noastră trebuie digerate, indiferent dacă ne plac sau nu. Fiecare generaţie de tineri aduce schimbări benefice şi malefice în evoluţia unei societăţi, ca avalanşele. În faţa acestor avalanşe, noi nu avem cum să ne opunem. Trebuie să le primim ca atare şi să ne bucurăm de efectele lor benefice şi să corectăm efectele lor malefice.

Presiunea generaţiei tinere sibiene este prezentă

Opiniile absolvenţilor de gimnaziu au o importanţă deosebită, fiindcă ele reprezintă idealurile generaţiei care vine din spatele nostru cu viteză şi cu presiune, imprimând aspiraţiile şi cimentând voinţa lor de grup în viitorul nostru românesc.

  1. Ponderea băieţilor din eșantion a fost de 38%, ponderea fetelor a reprezentat 42 %, iar ponderea „deștepților” a fost de 20 %.

Din sondaj a reieșit un surplus de fete, care va crea băieţilor un avantaj de a-şi găsi mai ușor prietenele, iubitele, care vor deveni mame. De aceea fetele vor trebui să concureze pentru a câştiga atenția băieților, deci a viitorilor tați.

20 % din elevi au refuzat să participe la acțiunea noastră, considerând-o sub standardul preocupărilor lor actuale. Au acționat ca o gașcă de „băieți deștepți”, luând după ei, (prin fițe și talente) și alți tineri ușor de manipulat, influențând negativ  acțiunea noastră. Rezultă că și în viitor vom avea probleme cu acești  „băieți deștepți” care vor acționa diferit față de majoritate.

  1. Numele de botez

Majoritatea domnişoarelor au prenume clasice: Andreea, Ana-Maria, Elena, Ioana, Oana,Teodora, la care se adaugă și nume mai moderne: Raluca, Roxana,  și Simina. Ne bucurăm și de prezența unor fete de alte naționalități  italieneşti:  Beatrice, Denisa, Patricia; portugheze: Beatris; marocane: Kenza, germanice: Evelyn. La tineri cele mai frecvente prenume au rădăcini românești din istoria noastră:  Andrei, Bogdan, Marius cât şi din prezent: Paul, Eduard. În eșantionul nostru a fost prezent și un portughez: Adriano Roberto.

Rezultă că Sibiul este și va fi o vatră binecunoscută și binecuvântată a conviețurii mai multor nații în pace și prosperitate.

  1. Poreclele ascund CV vesele

Ele au evoluat ca şi computerele, având tendinţe de umor pur românesc: Coro, Edișopu, Mânuță, Micuța, Mâță, Odă, Pingu, Pastiluță, dar şi influenţe străine. Tio, Toto, Mino, Deny, Didi, Alfa, Ivi, Keke, Kitty, Deizy, Shmiți;  și altele cu majuscule secrete de coduri, cum am găsit la fete: UCG + BBY.

  1. Capitolul High Tech Mobile arată clar o tendinţă a tinerilor sibieni de a considera mobilele lor ca a doua inimă. Întrebați ce ar face dacă nu ar avea mobile, aceștia au răspuns că s-ar îmbolnăvi psihic și apoi fizic.

Avalanșa informatică s-a dezlănțuit. Tendința actuală a tinerilor este de a avea şi a folosi două aparate, cu două reţele distincte: una oficială formată din (familie şi rude) şi alta semi-secretă bazată pe  cartele de unică folosinţă pentru (străini, colegi, prieteni, iubiţi).

Rezultă clar dependenţa tinerilor de a comunica mereu între ei.

Atenție ! O pondere foarte mică de elevi nu au mobile din diverse motive (pedeapsă, educaţie spartană, sărăcie). Să fim convinşi că aceşti tineri, ţinuţi sub presiune, se vor detensiona brusc şi îşi vor lua mobile, pentru a compensa timpul inactivităţii de comunicare.

  1. Echilibrul celor 4 elemente ale Creatorului, care a făcut cerul şi pământul din cele

4 componente fundamentale, se regăsesc în acest eşantion astfel: 43% elemente de aer, 29% elemente de pământ, 24% elemente de foc, 5% elemente de apă.

Majoritatea tinerilor sibieni doresc mișcare și libertare. O treime din tineri doresc activităţi concrete de muncă și 5 procente sunt conduși de acţiuni sentimentale.

Rezultă că avalanșa emigrărilor pentru lucru în străinătate va fi o prioritate demnă de luat în considerare pentru viitor.

  1. Autocaracterizările pe care şi le-au asumat domnişoarele sunt interesante. Reiese că de la această vârstă a adolescenţei înmuguresc autocontrolul şi responsabilitatea. Am fost uimiți de paleta lor de păreri critice şi autocritice.

Le vom cita în ordinea ponderilor: veselă, prietenoasă, ambițioasă, curioasă, sinceră, sentimentală, tupeistă, orgolioasă, înţelegătoare, încăpăţânată, misterioasă, sinceră, isteață, modestă, emotivă, silitoare, timidă, ascultătoare.

Atenție ! Este o binecuvântare de la Dumnezeu să avem o asemenea paletă de manifestări la fete. Înseamnă că băieții vor fi copleșiți și la propriu și la figurat de asemenea comportări.

Timiditatea și ascultarea sunt ultimile manifestări ale fetelor sibience.

Manifestările tinerilor sibieni sunt mai reduse și mai puțin conturate sensibil, ascultător, vesel,  prietenos, inteligent, sincer, comunicativ, educat, optimist, de încredere.

Sensibilitatea și ascultarea sunt primele manifestări ale tinerilor sibieni actuali.

Reiese că, în viitoarele cupluri, rolul fetelor va fi cel conducător în familie!

Oare ne vom întoarce curând în epoca matriarhatului sau suntem deja în ea ?

Pe total, vom avea o generaţie de liceeni veseli, sensibili, inteligenți, educați, deoarece legea atragerii contrastelor va acționa ca 2 avalanșe care se vor contopi armonios.

  1. La capitolul „descrie-te cum arăţi“ au fost surpize. Este de remarcat spiritul corect și gradul ridicat de luciditate al elevilor, care au mințile mult mai dezvoltate decât credeți

Toate domnişoarele s-au descris exact aşa cum sunt. La vârsta aceasta de 15-16 ani  frumuseţea și puritatea lor ating apogeul. Iată un exemplu de auto descriere scanată pe care adolescenta Kenza a fixat-o în momentul completării chesionarului ei: ”am păr şaten ondulat la vîrfuri, lung, ten curat şi alb, ochi căprui puţin migdalaţi, nas delicat, buze frumos arcuite, dantură perfectă, mâini cu degete lungi, gata să acționeze în orice moment, corp bine proporţionat şi armonios, talie subţire, picioare lungi și atletice. Dimensiuni de model minion”.

Şi tinerii absolvenţi s-au descris exact şi precis, dar mai sumar. Ei nu dau atenție elementelor de amănunt, ca fetele. Sunt mai telegrafici și mai focusați pe subansamble. Totuși am remarcat o descriere excelentă  a lui Paul care sare de la cap la picioare și invers: „Mignion, cap frumos, ochi verzi, picioare mici, nas mic, urechi normale, păr blond tuns, cu breton într-o parte, picioare de fotbalist. Nu sunt prea înalt dar mă simt bine în pielea mea”. Apoi a mai adăugat la descrierea lui următoarele „Sunt o fire veselă, gata să sar în ajutorul oricărei persoane care-mi solicită sprijinul. Sunt o fire practică, organizată și foarte hotărît „.

  1. La subiectul „enumeră 3 hobby-uri“ pe care le faci cu plăcere, am remarcat şi am studiat cu ce se vor ocupa tinerii de azi în viitor, când vor deveni oameni cu puteri financiare. Aflăm pe ce vor cheltui banii și ce vor face din plăcere.

Iată colecţia activităților de decompresie. Domnişoarele: ”desenul artistic” pe care îl practică în fiecare zi, ”plimbările zilnice în natură”, cântatul vocal sau la un instrument muzical (vioara, pian, chitară), dansatul după melodiile la modă din discoteci, plimbatul în grupuri de prieteni  cu rolele seara prin centrul Sibiului. Seara acasă unele fete scriu poezii și episoade romantice legate de primii fluturi din stomac, citesc unele romane de

dragoste recomandate de prietene prin SMS-uri, fredonează șlagăre în baie visând că vor deveni vedete şi participă de (bună voie)  la curăţenia în camerele lor și în case.

Asculatul muzicii la căști sau în live le ajută să se descarce emoţional și sentimental. Iată şi o descriere punctuală a lui Evelyn Alesea: ‟muzica mă reprezintă, am o voce superbă, dansul mă îmbină cu fericirea, aş vrea să fiu şi coreograf‟.

Majoritatea băieţilor sunt axaţi pe activităţi sportive în aer liber: tenis de picior cu vecinii, fotbal în curțile școlilor sau pe asfaltul din fața blocului, basket pe terenurile amenajate, rugby, înot în bazine, gaming, și pescuit ocazional in tandem cu tații O parte mai mică organizează petreceri, cântă la unu sau două instrumente muzicale (vioară, chitară) și participă la diferite concursuri și spectacole ele elevilor.

Doar un tânăr afirmă că se ocupă cu reparatul mobilelor, iar altul trage la fiare cu tendinţe narcisiste: ‟mă duc la sală că îmi place să arăt bine‟ (pentru fete).

Din sondaj a reieșit clar că hobby-urile fetelor sunt diferite de cele ale băieților. Deci obiceiurile noastre românești se vor perpetua și în viitor. Astfel viitoarele mame vor rămâne sentimentale și vor fi cântărețe în bucătărie, iar viitorii  tați se vor ocupa în timpul liber de sport și activități mai depărtate de case. O mică parte se va ocupa de reparat prin casă. Dar petrecerile de familie le vor organiza împreună, cu muzică, dans și voie bună. Bravo !

  1. Cum îmi petrec timpul liber

Tinerii îşi realizează hobby-urile şi dacă îşi fixează obiective personale de distracție, acţionează în sensul atingerii lor. Timpul liber îl împart în două părţi. una activă, (mai scurtă) de socializare directă cu prietenii și vecinii de cartier şi alta pasivă (mai lungă) de discuții, comentarii, analize critice, scanarea pozelor preferate, urmărirea iubitelor, spionarea adversarilor, prezențele la cinema, plimbările prin parc, clipele de shopping la mall, vizitarea cofetăriilor cu fotografierea prăjiturilor, pe internet şi mobile

Fetele active focusează dinamic și hotărât următoarele activităţi: întâlniri semisecrete cu prietenii, discuţii amuzante pe tema fetelor din opoziție, discuţii sentimentale cu țineri de mâini, distracţii cu grupurile de prieteni, petreceri în familie, ieşiri în natură la Păltiniș, organizare de petreceri onomastice şi de naştere, dansat, cântat, plimbat cu rolele, frecventare cursuri de dans, fotografiere în grup, desenat, pictat. Iată şi o excepţie: ‟citesc extrem de mult până când nu îmi mai rezistă ochii‟.

Băieţii activi sunt modele de sportive și campioni în devenire. Ei sunt atrași de: meciuri de tenis de picior, organizare de petreceri, partide de  pescuit, reprize de înot, meciuri de fotbal, ieşiri în parc cu iubitele, participarea la antrenamentele echipei de fotbal.

Atenție la internet!

Partea importantă valabilă pentru toţi elevii se referă la sutele de ore petrecute lunar în faţa computerelor pentru vizionarea unor filme şi clipuri pe Internet şi alte sute de ore cu tach screen-urile mobilelor pe Facebook pentru a posta imagini, mesaje, pariuri, bârfe, confidenţe, selfie-uri, cu prietenii. O altă activitate se referă la găsirea unor noi şi noi prietene și prieteni.

Dependenţa de mobile este covârşitoare în rândul elevilor. Părinţii plătesc sume mari dealerilor.

Un citat interesant de tip no comment: ‟stau pe net, dorm cu prietenii pe tastatură‟. În pauzele scurte se îndoapă cu sticks-uri și cola. Părinții dorm liniștiți, după efortul zilnic de muncă de la serviciile din Sibiu sau din împrejurimile sibiene.

Noi nu trebuie să avem o atitudine de condamnare a tinerilor care folosesc rețelele de comunicare. Avalanșa lor ne-a invadat și pe noi. Noi trebuie să ne adaptăm la viitor, la tehnologia de tip High Tech, la limbajul prescurtat al elevilor, la nevoile lor infinite de a avea informații „on-line all the time”.

(va urma)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura