Soluții pentru școli

Viitorul Liceu de Arte prinde contur. Liceul funcționează, în prezent, într-o clădire retrocedată și de aceea este necesară mutarea cursurilor acestei unități de învățământ.

Clădirea fostului cămin al Liceului Economic de pe strada Oituz a fost identificată ca potrivită pentru specificul și necesitățile Liceului de Arte. Spațiul are, însă, nevoie de reparații și extindere pentru a oferi spații corespunzătoare. Pentru a executa lucrările, municipalitatea a contractat realizarea unui studiu de fezabilitate.

Cum va arăta clădirea?

Proiectantul a predat studiul, arătând necesitatea consolidării clădirii existente, indicând lucrările necesare pentru extinderea cu încă un corp și amenajarea unui corp de legătură între acestea două. Valoarea estimată a lucrărilor este de 24,6 milioane de lei (fără TVA).  Clădirea existentă este distribuită pe trei etaje și are nevoie de consolidări, recompartimentări, fonoizolarea încăperilor și introducerea unor noi centrale termice.  Corpul nou cu care se va extinde această clădire va avea formă de L, o latură având ca regim de înălțime parter, etaj și etaj retras, iar cealaltă parter și 2 etaje. Corpul va avea și o sală de festivități pe două nivele. Pentru a uni clădirea existentă cu extinderea, studiul prevede construcția unui corp de legătură, cu parter și etaj.  Pașii următori sunt realizarea proiectului tehnic, a detaliilor de execuție și contractarea lucrărilor.

Gata cu „schimbul doi“

Un corp al clădirii în care funcționează școala Regina Maria va fi mansardat. Serviciul de Administrare a Unităților de Învățământ a primit de la firma contractată studiul de fezabilitate și pentru această lucrare. Un corp al clădirii situate pe strada Emil Cioran va fi mansardat, în acest spațiu de 700 de mp urmând să fie amenajate șase săli de clasă. Astfel, învățământul în două schimburi va fi eliminat și la această școală.  Lucrările cuprind ridicarea zidăriei, construcția acoperișului în două ape, amenajarea scărilor care leagă mansarda de etajele inferioare și amenajările interioare. Lucrările au o valoare estimată de 2,8 milioane lei (fără TVA) și urmează să fie contractate prin procedură de achiziție.

Reabilitare și modernizare

În 2017, suma propusă a fi alocată pentru investiții și reparații în clădirile unităților de învățământ este de aproximativ 50 de milioane lei. Fondurile vor proveni majoritatea din bugetul local, dar și din fonduri structurale pe care municipalitatea dorește să le atragă. La capitolul „Reparații”, suma propusă a fi alocată în 2017 este de peste 6 milioane de lei, aproape de trei ori mai mare decât în anul precedent. Lucrările includ igienizări și zugrăveli în clase, holuri și blocuri alimentare, reparații și îmbunătățiri la grupurile sanitare, precum și înlocuirea tâmplăriei interioare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*