Soluție eficientă pentru epurarea apelor uzate

Specialiști în domeniul apei s-au reunit azi la sediul Companiei Apa Târnavei Mari Mediaș pentru prezentarea rezultatelor unei cercetări întreprinse, în parteneriat, de Operatorul Regional și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Tema studiului: „Optimizarea funcționării stațiilor de epurare cu contactori biologici rotativi”
 


La sediul companiei din Mediaș au fost prezenți specialiști în domeniul apei din județ, specialiști din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș și Sibiu, din cadrul societății Apa Târnavei Mari și reprezentanți ai Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Prezentarea proiectului de cercetare și a concluziilor a fost făcută de dr. biolog Enikő Gașpar, în dublă calitate, respectiv, Şef Departament Epurare Apă Uzată în cadrul companiei Apa Târnavei Mari și totodată Șef de lucrări în cadrul cercetării și de Prof. univ. dr.ing. Horia Barbu, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Soluții

Așa cum s-a subliniat în cadrul prezentării, scopul cercetării a fost găsirea unor soluții fezabile pentru încadrarea Stațiilor de Epurarea a Apelor Uzate Dumbrăveni și Agnita în parametrii de calitate a apei epurate și evacuate în emisar, respectiv, râul Târnava Mare și râul Hârtibaciu, pentru încadrarea acestora în condițiile impuse de normativele legale. „În rezolvarea acestei aprobleme am pornit de la experiența pe care am căpătat-o operând Stația de Epurare a Apelor Uzate Mediaș, unde colaborarea între specialiștii Universității „Lucian Blaga”din Sibiu și cei ai S.C. Apa Târnavei Mari S.A. s-a dovedit a fi benefică, reușind ca împreună să asigurăm parametrii de calitate ai apei deversate în râurile Târnava Mare și Hârtibaciu. Cheia acestei reușite a fost folosirea clorurii de fier 40%, care are rol atât în coagularea materialelor în suspensie, dar și în reducerea încărcării organice și chimice, precum și în eliminarea avansată a azotului și fosforului”, a explicat dr. biolog Enikő Gașpar, din partea echipei de cercetare.


Totodată, Directorul general al Operatorului Regional Apa Târnavei Mari, Ioan Munteanu a apreciat efortul echipei de cercetare și concluziile prezentate. „Tema de cercetare a abordat o problemă reală, iar concluziile au fost pertinente și au oferit soluții concrete. Dincolo de activitățile pe care le desfășurăm în fiecare zi, pentru o companie din domeniul nostru este foarte importantă și componenta de cercetare, de optimizare a unor procese, care să se reflecte atât în creșterea calității serviciilor, cât și în grija pentru mediu. Este o asociere de succes și ne bucură că am avut un parteneriat excelent cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Cu siguranță, ne dorim ca acest gen de parteneriate să aibă continuitate și pe viitor”, a precizat Ioan Munteanu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura