Frigul și zăpada din ultimele zile continuă să le dea bătăi de cap sibienilor. Tot mai mulți și-au îndreptat gândurile, în această săptămână, spre familiile sinistrate din sudul ţării. Pentru cei de acolo, calvarul este departe de a se fi încheiat: încălzirea vremii va aduce, mai mult ca sigur, inundaţii. Deşi este ocolit de catastrofe, şi Sibiul suferă din cauza capriciilor iernii. Sibienii se îmbolnăvesc pe capete, două persoane au murit, iar municipalitatea a cheltuit pentru deszăpezire, doar în ultimele două săptămâni, de două ori cât pentru toată luna decembrie.
Peste 20 de tone de alimente au ajuns, până acum, în punctul de colectare deschis la Academia Forțelor Terestre. Pe lângă sutele de „samariteni” anonimi, compania Scandia a donat două tone de conserve, iar o altă firmă privată a venit în sprijinul sinistraților cu pături. „Au fost foarte mulţi cei care au donat. Pe măsură ce se vor primi alte ajutoare, acestea vor fi transporte, pentru a ajunge în cel mai scurt timp posibil în zonele unde este atâta nevoie de ele”, a precizat maiorul Radu Dinu, purtătorul de cuvânt în cadrul Academiei Forţelor Terestre. Odată cu ajutoarele primite la UM01512 au fost transportate și donațiile făcute de sibieni prin programul Banca de Alimente. Peste trei tone de alimente au fost colectate în urnele puse la dispoziţie de hypermarketurile Carrefour și Real. Această campanie va continua până la finalul săptămânii. „Persoanele fizice și juridice interesate să doneze lemne de foc sunt rugate să apeleze numărul de telefon 0743-403.068, persoană de contact Dan Barbu”, menţionează purtătorul de cuvânt Dorin Teodorescu.
Semne bune şi din judeţ
Drama victimelor iernii i-a impresionat și pe locuitorii din nordul judeţului, care au răspuns în număr mare campaniei de ajutorare. Startul acțiunii a fost dat chiar de primarul Mediaşului, Teodor Neamțu, care a donat mai multe alimente, exemplul său fiind urmat de sute de cetăţeni. La mijlocul săptămânii s-a strâns mai bine de o tonă de alimente neperisabile, apă şi pături, pe care un avion militar le-a preluat la Sibiu. Ajutoare au venit şi din partea companiei Romgaz, care a donat alimente neperisabile în valoare de peste 43.000 de lei, 600 de litri de apă minerală, asigurând şi transportul acestora până la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Brăila şi Buzău. La iniţiativa primăriei, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Copşa Mică a colectat, marţi şi miercuri, 100 de kilograme de alimente. „Au fost postate anunţuri la afişierele publice din oraş, pe site-ul Primăriei, precum şi prin SMS către cetăţenii abonaţi la acest serviciu de informare. În plus, primarul comunei Valea Viilor m-a anunţat că strâng şi ei donaţii şi le vor aduce să le transportăm împreună”, spune Dan Vasiu, şeful SVSU. Acţiunea ar trebui să se încheie astăzi, la ora 16.00, dar ar putea continua.
Gest neaşteptat de la partide
Organizația de tineret a Partidului Național Liberal colectează, în această perioadă, alimente pentru sinistrații din localitatea Vâlcelele (BZ). La Sibiu, donațiile se strâng la sediul de pe strada Fabricii, alimentele urmând să fie transportate în acest weekend. Alţi peste 20 de tineri, membri ai Partidului Democrat-Liberal Sibiu, împreună cu deputatul Raluca Turcan, se vor afla mâine dimineață la Centrul de Transfuzii din oraş, pentru a dona sânge. Bonurile valorice, fiecare în valoare de 63 de lei, vor servi la cumpărarea de alimente pentru românii din zonele afectate de zăpadă și viscol.
Pericole de sezon
Până săptămâna viitoare, când vremea se va îmbunătăţi, medicii le recomandă sibienilor să se ferească în continuare de frig. Ambulanța și echipajele SMURD au continuat să patruleze, în aceste zile, pe străzile Sibiului, pentru a preveni cazurile de hipotermie. Trei persoane au fost aduse la unitățile sanitare și centrele sociale, unde au primit de îngrijiri medicale, iar două persoane fără adăpost au murit din cauza frigului. În plus, gheața de pe trotuare a devenit o provocare pentru trecători. Zeci de persoane ajung zilnic la Urgențe cu mâinile sau picioarele rupte. Numai în ultima săptămână, numărul acestora depășește 25, iar în weekend numărul solicitărilor crește considerabil.
Gripă şi pneumonii
Șase cazuri de gripă au fost raportate la Sibiu de la începutul anului, patru dintre acestea depistate numai în ultima săptămână. Este vorba despre trei bărbați din Sibiu, cu vârste cuprinse între 31 și 70 de ani și o femeie de 32 de ani din Slimnic. În prezent, pacienții se află sub tratament la domiciliu. Cele mai multe infecții respiratorii au fost înregistrate în această săptămână la copii. „Numărul de infecții respiratorii acute a crescut, ajungând la 2.678 de cazuri, cu circa 18% mai multe decât în săptămâna precedentă. Referitor la numărul de pneumonii, acesta a fost de 266, de asemenea mai mare față de cel din săptămâna precedentă“, au precizat reprezentanţii Direcției de Sănătate Publică Sibiu.
Deszăpezirea arde la buzunar
Circulația pe drumurile naționale din Sibiu s-a desfășurat în condiții de iarnă, în această săptămână, după ce a nins viscolit. „Eu nu trebuie să sun pe nimeni. Noi avem o regulă foarte clar stabilită. Avem un comitet care se ocupă de aşa ceva. Avem direcţia tehnică ce supraveghează. Surpriză, chiar funcţionează. Nu trebuie să dau eu telefon ca să iasă maşinile la deszăpezit”, a spus primarul Iohannis. Utilajele de deszăpezire au lucrat la foc continuu, fiind permanent în teren. Peste 300 de tone de sare și 25 de tone de clorură de magneziu au fost împrăștiate pe arterele Sibiului şi staţiunii Păltiniş. Conform Primăriei Sibiu, numai pentru perioada 1-15 ianuarie, firmele de deszăpezire au emis o factură în valoare de 63.560 de lei, în condiţiile în care acest serviciu a costat doar 30.550 de lei în luna decembrie 2011.