Fotbaliști, sportivi, antrenori și oameni care care au însuflețit Șoimii Sibiu de-a lungul vieții își dau întâlnire cu fanii pentru a sărbători 110 ani de la înființarea celui mai iubit club sibian. Au loc mai multe acțiuni, culminând cu marele eveniment de sâmbătă 8 iulie, organizat pe Stadionul Măgura din Cisnădie, începând cu ora 11. Va avea loc un meci demonstrativ între Old-Boys Șoimii Sibiu și Luceafărul București (UEFA 1983). Intrarea este liberă!
(articol de Dan GREAVU)
O echipă formată din foste glorii ale clubului sibian s-a reunit vineri la Cisnădie pentru un meci școală cu Măgura din localitate, în care a testat pofta de joc a jucătorilor, dar și echipamentul cu care se va prezenta pe 8 iulie în fața fanilor. Între cei prezenți pe teren s-au numărat cunoscuții Martin Schwartz, Micea Rotar, Traian Frățilă, Vali Teleșpan, Puiu Muscă, Vasile Șoaită, Vasilică Armenean, Dan Călinescu, Dan Curteanu, Vasile Rusu, Virgil Coldea (Jderu), Nicu Văcar, Ion Gheorghe, Dorin Irod, Dorel Popa sau Emil Bîrsan, dar și alți fotbaliști emblematici pentru Sibiu. Partida de old-boys dintre Măgura Cisnădie – Șoimii Sibiu s-a încheiat 2-2
În cadrul acțiunilor pregătite pentru această sărbătoare, în perioada 3-17 iulie va fi deschisă Expoziția ”Șoimii Sibiu – 110 ani”, organizată de Asociația Sportivă Șoimii Sibiu Old-Boys în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu, corpul B, parter.
Vernisajul expoziției va fi miercuri, 5 iulie, de la ora 18:00, în Foaierul Bibliotecii Județene ASTRA, corpul B, parter, în prezența mai multor jucători ai echipei din anii ’70-’80.
Expoziția, prilejuită de aniversarea a 110 ani de la înființarea Societății de Gimnastică, sport și excursii Șoimii Sibiu, este prima de acest fel și este dedicată istoriei emblematicului club sibian. Iubitorii fotbalului și istoriei orașului Sibiu pot admira fotografii din perioada interbelică și până în prezent, obiecte de colecție și evoluția cronologică a echipei prezentată pe câteva zeci de planșe.
Din păcate, cea mai iubită echipă de fotbal a orașului timp de multe decenii, Șoimii Sibiu, s-a risipit în sezonul 2000-2001. Înființată cu un deceniu înaintea celebrei Rapid, a rămas însă în memoria vechilor iubitori ai fotbalului prin jucătorii săi de valoare, a antrenorilor care au pregătit echipa, între care și celebrul Titi Teașcă. Filmul s-a rupt după ce echipa a fost preluată de la Compa Sibiu de firma bucureșteană Danco, avându-l ca președinte pe sfătosul politician de mai târziu Dumitru Pelican.
Inițiativa organizării unei manifestări de o asemenea amploare, pentru a aminti celor mai „vechi“ de echipă, de trăirile din trecut, iar celor mai tineri că a existat fotbal la nivel înalt dintotdeauna la Sibiu, aparține unor oameni inimoși din Asociația Sportivă Șoimii Sibiu Old-Boys, susținută de Adrian Brătoiu și Nicolae Țuțulan, care au înființat grupul de facebook Hai Șoimii. „Acest grup s-a născut din pasiune pentru un club istoric al orașului, Fotbal Club Șoimii Sibiu, activ aproape un secol, între 1913 și 2001. A fost, probabil, cea mai iubită echipă de către sibieni, generații la rând, dar, din păcate, istoria internetului nu s-a suprapus cu istoria Șoimilor și astfel avem acces la foarte puțin din ce-a fost acest club. Îmi doresc să concentrăm aici cât mai multe informații despre Șoimii: foto-video, fanioane, povești, interviuri, statistici, etc. care, la un moment dat, să aibă finalitate într-o expoziție/site/revistă/carte/cărți.
Personal, am ”prins” Șoimii pe stadion doar vreo 2 ani (1998-2000) dar și mai mulți ani i-am ”visat” din poveștile tatei (de la construcția stadionului, la Titi Teașcă, echipa anilor ’70-80 și multele promovări ratate) și din seria pasionantă de articole ”Scurtă istorie a fotbalului sibian”, a lui Nani Dobra.
Mă intrigă și mă provoacă tot mai mult acest club, pe măsură ce descopăr, de la an la an, detalii fine cum sunt pozele din perioada interbelică sau că nucleul dur al galeriei nu i-a părăsit nici când echipa a căzut în C în 1986 și Interul le-a luat locul pe ”Municipal” ori că Șoimii are încă echipă de Old-Boys iar un fan stabilit în Germania decorează și azi, în 2021, orice platou cu mâncare din bucătăria sa cu însemnele ”FC Șoimii Sibiu” sau ”Ahoe Șoimii”. Și multe altele.
Inevitabil, Șoimii a fost prinsă și în hora meciurilor de culise (penalizată 8 puncte în sezonul 1991-92 al Diviziei B – alături de alte 4 echipe, între care și UTA care a ratat astfel promovarea). Dincolo de toate, Șoimii se identifică cu o perioadă romantică a fotbalului sibian, puțin știută azi, în care mulți jucători erau localnici.
Mulțumesc anticipat tuturor celor care vor contribui aici, cu orice, la rescrierea poveștii Șoimilor.“, se arată în pagina de prezentare a grupului Hai Șoimii.
„Să fim cu toții împreună cu familiile voastre, foști și actuali fotbaliști, arbitrii, antrenori, iubitori ai fotbalului sibian (și nu numai) sau doar simpli spectatori de toate vîrstele la un eveniment special pe teren și în tribună (cu coregrafie și efecte speciale), alături de acești minunați oameni ajunși la vârste frumoase, care făceau ca Municipalul să fie neîncăpător la fiecare meci! RESPECT FC ȘOIMII SIBIU pentru clipele minunate petrecute împreună și pentru cele din 8 IULIE, de la CISNĂDIE, ora 11, unde va fi sărbătorită echipa iubită!“, este îndemnul lui Mircea Aldea, unul dintre sufletele acțiunii.
Câteva fotografii de la jocul școală de vineri, realizate de Adrian Brătoiu/ Foto Sport Sibiu