Șoferii, în vizorul poliției: Iată când riscați să fiți testați pentru alcool și droguri la volan

Ieri, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Sibiu au desfășurat o acțiune în vederea informării participanților la trafic cu privire la ultimele modificări în domeniul legislației rutiere.

FOTO: IPJ Sibiu

Astfel, polițiștii au explicat, în special conducătorilor auto, noile modificări legislative, prevăzute de O.U.G. nr. 84/2024 și O.U.G. nr. 97/2024, pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere. Totodată, au prezentat aparatele și mijloacele tehnice folosite în acțiunile preventive desfășurate.

FOTO: IPJ Sibiu

Potrivit noilor modificări, a fost extins cadrul de aplicare a măsurii administrative de retragere a permisului de conducere în situațiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, în următoarele situații:

  1. b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;
  1. a) sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenţiei de conducere sub influența băuturilor alcoolice;
  1. c) în vehicul sunt recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
  1. d) prezintă un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

Modificări legislative privind procedura restituirii permisului de conducere

FOTO: IPJ Sibiu

Conform noilor modificări legislative, începând din 15 iulie 2024, în cazul retragerii permisului de conducere, ca urmare a refuzului sau a imposibilității persoanei de a se supune testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, documentul se restituie titularului în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.

FOTO: IPJ Sibiu

Permisul de conducere reținut ca urmare a săvârșirii de către titular a infracțiunii prevăzute la art. 336 alin. 2 din Codul penal, mai precis de conducerea sub influența unor substanțe psihoactive, în urma testării conducătorului auto cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, se restituie titularului în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.

În cazul retragerii/reținerii permisului de conducere pentru situaţiile amintite, polițiștii rutieri vor întocmi procese-verbale în care vor consemna opțiunea conducătorului auto cu privire la modul în care i se vor comunica informațiile conținând rezultatul analizei probelor biologice (e-mail sau telefonic, cu indicarea acestora), precum și opțiunea privind restituirea permisului de conducere, respectiv de la serviciul rutier pe raza căruia a fost dispusă măsura, orice alt serviciu rutier indicat de conducătorul auto sau, după împlinirea termenului de 72 de ore, prin poștă, la o adresă de corespondenta indicată de acesta.

FOTO: IPJ Sibiu

Termenul de 72 de ore curge de la ora finalizării procedurii de prelevare a probelor biologice.

Orice persoană testată cu un mijloc tehnic certificat, care nu are obligația de a se supune recoltării mostrelor biologice, poate solicita polițistului rutier să i se recolteze mostre biologice, în cadrul instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.

De asemenea, polițiștii au informat conducătorii auto opriți în trafic, cu privire la faptul că este necesar să se informeze dacă medicamentele pe care le consumă sunt contraindicate pentru condusul autovehicolelor.

Așadar, persoanele în cauză se pot pune în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, având în vedere faptul că efectul unor medicamente poate reduce capacitatea și timpii de reacție, iar aparatele Drugtest detectează inclusiv substanțe din compoziția acestor medicamente.

Aceste măsuri au rolul de a contribui la creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice și la necesitatea asigurării unui echilibru just între scopul legislației rutiere de a proteja viața, integritatea și sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier și celeritatea clarificării situațiilor conducătorilor auto cu privire la care există suspiciuni privind consumul de substanțe psihoactive, generate de rezultatul testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive ori, după caz, de refuzul de a se supune testării.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura