O lege aprobată de Camera Deputaţilor ameninţă să lase fără permis mii de şoferi. Potrivit noilor reglementări, doctorii sunt obligaţi să îi trimită la un control de specialitate pe toţi cei care au afecţiuni incompatibile cu şofatul.
Cine nu se supune ajunge pieton. Intră în această categorie şi cei care iau medicamente puternice.
Potrivit legii, orice medic este obligat să îi trimită la consultaţii de specialitate pe şoferii cu afecţiuni cardiovasculare, neurologice, renale au diabet ori iau sedative.
″În primul rând sunt bolile care nu permit să aibă o bună vedere, să distingă culorile şi să aprecieze distanţa. În al doilea rând sunt bolile care merg cu coordonare dificilă a mişcărilor, de la accidentele vasculare cerebrale, neuroinfecțiile, formele de epilepsie necompensate. Mai sunt şi tratamente medicamentoase care scad atenţia”, explică Adela Golea, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, citată de știrileprotv.ro.
Odată ce au primit biletul de trimitere, pacienţii au la dispoziţie trei zile să meargă la specialist.
La rândul lor, potrivit legii, specialiştii au la dispoziţie o zi să anunţe la Poliţie rezultatul examinării, adică dacă şoferul este sau nu apt să mai conducă.
În cazul în care a trecut o lună şi pacientul nu a fost la specialist, este raportat automat de către primul medic şi rămâne fără permis.
″În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, persoana care posedă permis de conducere este obligată să se prezinte la unitatea de asistenţă medicală autorizată pentru a efectua examinarea medicală de specialitate”, spune noua lege.