Te simţi singur? Aici e de tine! Singura comunitate românească dedicată oamenilor care nu şi-au găsit încă sufletul-pereche funcționează în inima Mărginimii, la Sibiel, dar grupează oameni din toată ţara. „Singles Camp” nu este o reţea de matrimoniale, ci o platformă online şi offline pentru comunicare şi socializare. Fondatorul ei, Gigi Cîndea, explică ideea proiectului, într-un interviu acordat Mesagerului de Sibiu.
Cum v-a venit ideea înfiinţării unei astfel de comunităţi şi când a luat naştere „Singles Camp”?
Ideea a plecat de la un amic „single”, care și-a petrecut câteva vacanțe cu noi. Totul a pornit de la o discuție legată de concediul pe care urma să-l petreacă în acel an. Neexistând forme potrivite pentru un turism dedicat persoanelor single, am realizat că, pornind de la o asemenea necesitate, se poate construi un întreg proiect. Am început să lucrez efectiv la proiect în 2008, însă lansarea acestuia a avut loc doar un an mai târziu, în 2009.
Căror persoane se adresează „Singles Camp”? Care sunt criteriile de aderare la comunitate?
Proiectul se adresează, în principiu, oricărei persoane single sau care se simte singură. În realitate există însă filtre autocreate prin acțiunea în sine. De exemplu, persoanele care participă trebuie să aibă cunoștiințe de navigare pe internet, să aibă acces la rețea și să dispună de un anumit grad de educație care să le permită comunicarea de pe poziții relativ apropiate cu ceilalți membri. Să nu se înțeleagă că este o comunitate exclusivistă, gândită pentru high-educated sau pentru persoane cu o anumită poziție socială. Dar este bine de precizat că există o barieră inferioară, pe sub care nu se poate trece. Proiectul nu este unul general, ar fi imposibil de realizat așa ceva, de aceea adresabilitatea este focusată pe o categorie de persoane, care se încadrează în niște criterii minime.
Ce activităţi desfăşuraţi în cadrul comunităţii?
Există două tipuri de acțiuni. Unele locale, acolo unde există nuclee care își organizează singure timpul liber și weekend-urile, cu acțiuni potrivite profilului lor și unele naționale, organizate de mine sau de membrii mai vechi din „Singles Camp” și la care, în mare parte, particip. Anul acesta, am fost în Praga de două ori, într-un circuit lung de Italia, în Adriatica (Croația – Slovenia – Italia de Nord), în Bucovina, Maramureș, Pustnicu, Ceahlău, Cheile Nerei – de două ori, Transfăgărășan – de două ori, Delta Dunării, Sighișoara și la bisericile fortificate săsești. Am organizat la Sibiel un carnaval la care au participat 50 de membri, iar săptămâna viitoare, mai exact în perioada 7-9 octombrie, avem tot aici Sărbătoarea Recoltei, la care urmează să sosească 40 membri. De asemenea, în 12 octombrie plecăm la Budapesta și la băile termale de la Hajduszoboszlo, până în 16 octombrie, în decembrie organizăm tăierea porcului și de Revelion o mare petrecere, de câteva zile. Anul trecut, la Revelionul organizat la Băile Felix, au participat 40 membri. Aceste acțiuni le anunțăm și le promovăm pe forum, www.singlescamp.ro/forum, acolo unde orice idee, sugestie din partea membrilor este binevenită.
Câţi membri numără comunitatea în prezent, din ce judeţe ale ţării vin ei?
Există aproximativ 1.500 de membri, dintre care circa 500 sunt activi. Restul sunt încă reținuți sau timizi și ezită să facă pasul spre noi. Cei mai mulți sunt din București, dar avem membri din absolut toate județele țării.
Ce ar trebui să ştie cei care vor să facă parte din comunitate?
Pe lângă cele amintite mai sus, cunoștiințele de folosire a calculatorului, a internetului, pe lângă necesitatea unui nivel de cunoștinţe și abilități în comunicare, este nevoie să fie firi deschise, neconflictuale și să nu aibă senzația că aici vor găsi un site de matrimoniale. Pentru socializare, comunicarea, disponibilitatea pentru aceasta este cel mai important lucru.
Există cluburi „Singles Camp” şi în alte judeţe ale ţării?
Există nuclee locale în mai multe localități. Suntem în etapa de formare și atingere a unei „mase critice“ de membri, care să permită organizarea și existența cluburilor.
Cum reacţionează cei care descoperă acest concept nou, cât de mult îi ajută în „tratarea“ singurătăţii?
Aproape toată lumea este exuberantă și foarte fericită că a descoperit acest loc. Din cei înscriși, însă, doar circa 25% ajung să participe. Cei mai mulți se înscriu mânați de impuls, alții sunt prea timizi, alții vin după traume emoționale sau sufletești prea puternice, încât să mai aibă încredere în ceva și cineva. Din păcate, eu nu am nici pârghiile și nici timpul de convingere. Cine vrea să participe este binevenit, îi dau toate detaliile despre proiect, despre acțiuni, însă pentru cine doar se înscrie și rămâne să privească la ce se întâmplă, nu am soluție. Ei trebuie să se convingă singuri că socializarea de grup este benefică, îi ajută foarte mult și în inter-relaționarea în afara comunității. Își pot petrece vacanțele, timpul liber cu persoane asemeni lor, fără disconfortul dat de participarea cu grupuri în care sunt familii cu copii, care au alt program, alte nevoi sau alte alegeri. Persoanele care participă, de regulă, nu sunt persoane singure în adevaratul sens al cuvântului din limba română. Mai degrabă este definit de termenul în engleză, prin „single“, adică fără pereche, nu izolat în singurătate sau introvertit. Așa cum vă spuneam, participanții sunt persoane optimiste, pline de viață, tolerante și care comunică relativ ușor și simplu. Eu, prin acțiunile pe care le concep, pun la dispoziție cadrul optim pentru socializare și acționez în sensul de a da o ambianță potrivită și propice pentru dezvoltarea unor relații civilizate, de prietenie.
Ce planuri de viitor aveţi, legate de comunitatea Singles Camp?
Dorința mea este ca această comunitate să devină autofuncțională. Adică să se autofiltreze, auto-organizeze. Asta va veni, însă, doar după 5-6 ani, când se va atinge numărul de 5.000 – 6.000 de membri activi. Adică de zece ori pe cât sunt acum. Mulțumirea și bucuria mea este mare, în special pentru că văd lumea mulțumită și plină de entuziasm în timpul acțiunilor. Reacțiile lor pe forum, după acțiune, spun totul despre atmosfera din tabere.
CITAT
Gigi Cîndea | inițiator „Singles Camp”
„Membrii «Singles Camp» sunt persoane optimiste, pline de viață, tolerante și care comunică relativ ușor și simplu. Eu, prin acțiunile pe care le concep, pun la dispoziție cadrul optim pentru socializare și acționez în sensul de a da o ambianță potrivită și propice pentru dezvoltarea unor relații civilizate, de prietenie.“
Prezenţă pe net
Toţi cei interesaţi și dornici de a socializa și de lega noi prietenii în rândul comunității pot afla mai multe informaţii despre conceptul „Singles Camp” pe site-ul www.singlescamp.ro sau la adresa de e-mail office@singlescamp.ro.
FOTO: Gigi Cîndea le oferă tuturor „solitarilor” alternative pentru petrecerea timpului liber
exista o limita de varsta?