Smart City, prioritate în 2019

Primarul Astrid Fodor a subliniat importanța proiectelor smart city pentru administrația locală.

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate a lansat Caravana Smart City Etapa 2.0 – Implementarea. Lansarea a avut loc, luni, la Primăria Sibiu, în prezența primarului Astrid Fodor, a secretarului de stat în Ministerul Energiei, Robert Iulian Tudorache, echipei Primăriei Sibiu, mediului universitar, partenerilor și membrilor ARSCM.

Această etapă este dedicată municipalităților care au implementat proiecte, trecând astfel de la promovarea conceptelor la promovarea proiectelor.

Energia și mediul, piloni principali

În deschiderea evenimentului de la Sibiu, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a amintit despre importanța digitalizării administrațiilor publice și folosirea noilor tehnologii pentru îmbunătățirea calității vieții și a relației cu cetățenii. Eficiența energetică și producția de electricitate din surse regenerabile se numără printre cele mai importante obiective ale strategiei naționale pentru smart city, un proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale în toamna anului trecut. „M-am alăturat acestei inițiative pentru că doi piloni principali ai administrației centrale sunt energia și mediul. Fără susținere din partea factorilor decizionali din cadrul acestor două sectoare extrem de importante în domeniul smart city, nu putem discuta despre reușite concrete. Rolul Ministerului Energiei în acest context este de a defini strategia. Alături de MCSI, suntem implicați în realizarea strategiei naționale de smart city, iar punctul central al acestui proiect îl reprezintă soluții precum eficiența energetică și producția de electricitate din surse regenerabile”, susține oficialul. Acesta a reiterat susținerea administrației centrale pentru proiectele desfășurate la nivel local și a încurajat adoptarea de soluții inovatoare care să vină în sprijinul cetățenilor.

Sibiul are nevoie de proiecte smart

Primarul Astrid Fodor a subliniat că proiectele smart city sunt prioritare pentru administrația locală, care încearcă în permanență să identifice soluții coerente, pliate pe nevoile actuale ale locuitorilor orașului. „Noi nu dorim doar să implementăm niște proiecte smart, ci soluții integrate, care să aibă efecte benefice pentru un număr cât mai mare de cetățeni”, a menționat Fodor.

ASTRID FODOR | primar: „Credem că proiectele smart trebuie să se adreseze nevoilor comunităților și contextului, deoarece fiecare oraș este diferit. Dacă discutăm despre Sibiu, cifrele ne arată că este combinația reușită între istorie și prezent: este un centru cultural, o destinație turistică de top și un mediu economic de succes.“

Asseco SEE România, partener strategic ARSCM, prezent în cadrul Caravanei Smart City şi unul dintre cei mai importanţi integratori IT şi dezvoltator de aplicaţii bancare la nivel naţional, a completat evenimentul prin prezentarea de noi soluţii tehnologice, ca platforma integrată de management al oraşelor – Metropolis, proiecte de smart parking sau de digitalizare a mediului academic.

Sibiul se mândrește a fi primul oraș care a implementat o platformă online de plată a obligațiilor fiscale, portalul e-Administrație, dotat de anul trecut cu opțiunea de plată expres, pe baza codurilor de bare de pe deciziile de impunere, fără necesitatea unui cont activ. Printre soluțiile deja funcționale mai putem aminti și platforma de programări online pentru căsătorii și alte acte de stare civilă sau e-Notificări, un sistem care permite atenționarea persoanelor juridice cărora urmează să le expire acordul de funcționare. Un proiect important în curs de implementare este cel de instalare de camere video în autobuze, smart ticketing, cât și crearea unei aplicații mobile de transport în comun ce va putea fi folosită pentru planificarea eficientă a călătoriilor. Adiministrația locală are în plan și construcția unui centru de conferințe și spectacole, o clădire smart, capabilă să se autosusțină, cu potenţialul de a deveni un simbol atât pentru oraș, cât și pentru țară.

În cadrul evenimentului, ARSCM a propus înființarea unui Centru de Inovare și Cercetare Smart City în Sibiu, proiect ce urmează a fi realizat în parteneriat cu municipalitatea.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura