La Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost oficiată în prima seară a Postului Mare slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte din Canonul Sfântului Andrei Criteanul sau Canonul cel Mare. Sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în soborul slujitor s-au aflat cadre didactice ale Facultății de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu, slujitori ai Catedralei Mitropolitane și diaconi.
În prima săptămână a Postului Mare, credincioșii din Sibiu participă în număr semnificativ la Slujba Pavecerniței Mari de la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime”, canonul Sfântului Andrei Criteanul fiind citit în primele patru zile ale săptămânii de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, scrie mitropolia-ardealului.ro.
„În prima săptămână a Postului Mare, în primele patru zile: luni, marți, miercuri și joi, s-a rânduit de Sfânta Biserică să se citească Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, împărțit în patru părți. Canonul acesta este cea mai frumoasă creație liturgică de umilință și de aceea se numește Canonul Mare, pentru că are multe alcătuiri, multe strofe, dar în același timp pentru că îndeamnă la pocăință, fiind cel mai potrivit pentru ca, urmând îndemnurilor din acesta, să putem călători împreună cu Hristos, pentru a ajunge la Sfintele Sale Pătimiri, iar mai apoi să ne bucurăm de măreața Înviere. Tocmai pentru a nu fi de la început o greutate, el a fost împărțit în patru părți, fiecare având o coponentă echilibrată. Iată așadar că astăzi am citit prima parte și va urma în celelalte trei zile ale acestei săptămâni să citim și celelalte părți rânduite. Miercuri, în cursul după amiezii, va fi săvârșită înaintea rânduielii Pavecerniței Mari și a Canonului Sf. Andrei Criteanul Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, aceasta fiind orânduială specială a Postului Mare, o rânduială de Împărtășire. Toate acestea vor încununa perioada aceasta de pregătire a Postului Mare”, a spus ierarhul.
Celelalte părţi ale Canonului Mare se vor citi în următoarele trei seri din prima săptămână a Postului Mare, iar în a cincea săptămână, miercurea, se va citi integral acest canon.
Ca un ilustru imnograf, Sfântul Andrei Criteanul evidențiază virtutea pocăinței,alegând cu iscusință diverse antiteze și comparații, fie între persoane, fie între situații, prin care iese la iveală importanța acestei virtuți și a schimbării modului de viață. Încă din primele tropare ale canonului, Sfântul Andrei ne pune înainte elementele din care trebuie să fie compusă adevărata plângere și tânguire a păcatelor, și anume recunoașterea stării de păcătoșenie, mărturisirea păcatelor și încercarea pe cât este posibil să fugim de cursele vrăjmașului care trag pe om în păcat.
Textul canonului a fost scris într-o manieră în care realitatea vremii de astăzi se regăsește foarte mult, ca și cum ar fi o redactare recentă. Pe tot parcursul veacurilor, cursele vrăjmașului au fost întinse în multe feluri, el prezentând omului frumusețea cea trecătoare și un bine aparent pentru un anumit interval, toate acestea doar pentru ca omul să cadă în păcate. În schimb, textul canonului îmbină trecutul cu prezentul și, prin puterea cuvântului, lovește tare în suflet,numindu-l „iubitor de păcate” pentru căderile atât de multe.